AZ ALGAFIX-el KEZELT NAPRAFORGÓ DACOL A SZÁRAZSÁGGAL

2013.08.12.

Extrém meleg és száraz dekád után a nemrég bemutatott napraforgótábla még mindig zöldell.

Július 26-án megjelent egy hír ezen az oldalon, amelyben bemutattuk Ferkis Szabolcs nagylózsi gazdálkodó, látványosan szép napraforgótábláját, amelyet május 10-én vetett és egy jó hónap múlva - június 15-én - kezelt 10 liter/ha Algafix (levéltrágya) mikrobiológiai lombtrágyával. Az anyag IDE KATTINTVA azonnal megtekinthető.

Azóta többen felvetették a kérdést, hogy kíváncsiak, milyen most az a tábla, a jó kéthetes extrém meleg és száraz időszak után. Szabó Gábor területi képviselő, augusztus 8-án újra elment megnézni a területet és örömmel valamint némi meglepetéssel tapasztalta, hogy az Algafix-el kezelt tábla valósággal dacol az aszállyal. Az általa készített képek tanúsága szerint még az alsó levelek is zöldek és a némi lankadástól eltekintve, összességében olyan képet mutat az állomány, mint ha optimális időjárási viszonyok lettek volna.

Köztudott dolog, hogy az élő zöldalgákat és az algasejtek által bioszintetizált aktív anyagokat (növényi hormonok, fehérjék) tartalmazó, Algafix (levéltrágya) mikrobiológiai lombtrágya jelentősen növeli a növények stressztűrő képességét, legyen szó klimatikus-, kémiai (talaj kémhatása, gyomirtószer maradék stb.) vagy biológiai (kórokozók fertőzése) eredetű stresszhatásokról. A szárazságstressz tűrésének biológiai magyarázata még nem minden ponton tisztázott, főleg azért, mert az egyes növényfajok erősen eltérő módon működnek és reagálnak (egyes Crassulaceae családba tartozó növények meglehetősen sokáig bírják gyakorlatolag víz nélkül, úgy, hogy közben fotoszintetizálnak a CAM fototoszintézis úton).

A napraforgó a gyakori C3-as fotoszintézis úton működik, aminek a következtében viszonylag lassabban tudja zárni a sztómákat és egységnyi szén-dioxid megkötéshez jóval több vizet használ fel, mint a jóval hatékonyabb C4-es úton működők. Nagyjából az a helyzet, hogy egy szénatom megkötéséhez legalább 800 vízmolekulát használ a napraforgó. Jelenlegi - tudományosan még nem igazolt - álláspontunk szerint az Algafix-ben lévő, nagy biológiai hatékonyságú molekulák segítik a növényt a sztómák gyors zárásában és csökkentik az egységnyi szerves anyag létrehozásához szükséges vízigényt.