76. OMÉK

2013.09.23.

Véget ért a mezőgazdasági szakma 5 napos ünnepe, a 76. OMÉK. Pillanatképek az AGRO.bio standról...

Az AGRO.bio Hungary Kft. standján 3 markáns tematika dominált. A szántóföldeket érintő részen egy Huniper permetező vitte a prímet, amelyre a Farmcenter Kft. különböző permetezési funkciókra optimalizált belógó adaptereken elhelyezett fúvókákat mutatott be. Ezek a növénykultúra méretéhez és a permetezési célhoz adaptált műszaki megoldások azt az eredményt adják, hogy a teljes növény tökéletes permetborításban részesül, legyen szó akár az Algafix mikrobiológiai lombtrágyárólm akár rovar- vagy gombaölő szerről.

Fenti kép: a Huniper permetezőgép szórókerete a speciális adapterekkel, szórófejekkelés fúvókákal.

Sokak figyelmét megragadta a plexi kabinban permetező adapter, amely nem hagyott kétséget afelől, hely ez nem hagy borítatlan részt a növényeken.

Üde színfoltja volt a standnak a mini "búzatábla". A BactoFil A 10 készítményel kezelt talajban a búza a szó szoros értelmében óráról órára nőtt. A külünlegesen gyorsan és egyenletesen növő búza a legjobban a kiállító társaknak tűnt fel, aki 5 napon át figyelhették a növények fejlődését.

A tehenészeteknek szóló tematika a takarmányelőállítástól és a takarmányozástól kezdve korszerű istáló permetező készülékeket mutatott be.

Az ültetvény tematikában pedig egy új gépkapcsolat került bemutatásra. A SOILINJECT nevű gépcsopaort, (bekezdés alatti kép) amely a traktor előtt dolgozó Müthing mulcsoló készülékbők és a traktor után lévő Güttler Primus Plus talajmunkagépből áll. Ez a gépkapcsolat a BactoFil kijuttató adapterrel együtt azt biztosítja, hogy a metszési nyesedék felaprítva a talajba kerül, cellulóz- és lignocellulóz bontó mikroorganizmusokkal beoltva, aminek köszönhetően hamar felvehető tápanyagot nyújt a növényeknek. Az ültetvény tematika kedvelt színfoltja volt a Dobosi Pincészet kóstoltató pultja, ahol az érdeklődők megízlelhették az ország egyik legkiválóbb borászatának a borait. A Balatonra néző szentantalfai szőlők talaja évek óta BactoFil-os kezelésben részesül és ez teszi lehetővé, hogy a Dobosi Pincészet műtrágya és szisztémikus növényvédőszer használat nélkül, egészséges szőlőből értékes nemzetközi díjakat nyerő borokat készít.

A SOILINJECT gépkapcsolata kiállítás egyik legérdekesebb szakmai látnivalója volt.

A közel 300 négyzetméteres stand középpontjában, az AGROcafé nevű szakmai kávéházban kapott helyet egy régi vitrinszekrény. Ebben helyztük el az idei év büszkeségeit, a Magyar Termék Nagydíj trófeáját és tanúsítványát, a Greennovációs Nagydíj Pályázat Termék Kategóriájának díját és a Magyar Mezőgazdaságért Nagydíj III. helyezéséért kapott díszplakettet. Ebben a vitrinben kapott helyet a Herendi Porcelánmanufaktúra külünleges porcelán készlete, amelynek egyedi "arany kalászok" motívuma a közös büszkeségünk. Az AGROcafé vendégei ilyen csészékben kapták a kávét és ez a porcelánbarátoknak önmagában is élményt jelentett.

A fenti kép is tanúsítja, hogy az AGROcaféra a szakmaiság mellett inkább a felszabadult vidámság volt a jellemző. Balra Dr. Mikula Lajos az AGRYA elnöke, jobbra Daoda Zoltán az AGRO.bio szakmai igazgatója, középen pedig a Portfolio - Agrárszektor főszerkesztőke és bájos szerkeztője, Major Katalin.

Az Első Magyar Karbongazdálkodási Kft. vezetői is megtiszteltek minket és ellátogattak az AGROcafé-ba. Miután kibeszélgettük magunkat a gyönyörű Herendi porcelánokról, szerényen megosztottak velünk egy hírt, ami - kétségtelenül - a szakma egyik legnagyobb áttörése. A Karbon Program - aminek az AGRO.bio az egyik fő szállítója - az integrált területen (közel 180.000 ha) regisztált szén-dioxid kibocsájtás megtakarítása meghaladta az 1 millió tonnát. Ez a tény a Karbon Programot a mezőgazdaság  - de talán az egész magyar gazdaság - legnagyobb horderejű környezetvédelmi programjává teszi.

A Syngenta vezetői - Czigány Tibor ügyvezető, Vajda Bea marketing vezető és Boncz Eszter kommunikációs vezető is ellátogattak az AGROcafé-ba, ahol alkalom adódott pár szót váltani a közös dolgainkról. Dr. Mikula Lajos az AGRYA elnöke -jobbra - szintén résztvevője volt a beszélgetésnek, hiszen mind a Syngenta, mind az AGRO.bio kiemelt támogatója az AGRYA jelentős társadalmi hasznossággal bíró programjainak.

A nagysikerű mezőgazdasági online piactér, a www.magro.hu vezetői is jártak az AGROcafé-ban. Bóné Tímea és Németh István cégvezetők örömmel osztották meg velünk a hírt, hogy az oldalukon keresztül már több, mint 2,5 millió tonna áru cserélt gazdát.

Két talpig úriember, az agrárszakma csúcsáról. Molnár Zoltán, az AGROFÓRUM főszerkesztője és Dr. Bódis László (j) a szerkesztőbizottság elnöke, a cég vezetője. Büszkék vagyunk rá, hogy baráti látogatásukkal megtiszteltek minket és néhány nagyon kellemes percet tölthettünk együtt az AGROcafé asztalánál.

Az AGROcafé utolsó vendége - vasárnap késő délután - Vértes Tímea volt, aki a Vidékfejlesztési Minisztérium Szántóföldi és Kertészeti Osztályának munkatársa. Az ő nevéhez köthető a GMO növényekkel kapcsolatos valamennyi hazai szabályozás. A GMO kérdésköréről az utóbbi években több alkalommal beszélgettünk Tímeával, volt, hogy vitatkoztunk is, de mindig világossá vált, hogy az ő szakismerete ebben a kérdésben bizonyosan utolérhetetlen. Most is ámulatba ejtett - nem csak a ragyogó megjelenésével - hanem azzal, amit a Duna Szója Projekttel kapcsolatban elmondott. Biztos vagyok benn, hogy ez egy kiváló lehetőség számos termelő számára és abban is, hogy erről a témáról hosszasan fogunk még beszélgetni az AGROcafé-ban Tímeával és a projekt vezetőivel.