FÓKUSZBAN A TALAJVÉDELEM

2013.08.02.

A Vaderstad - Massey Ferguson - AGRO.bio 5 állomásból álló rendezvénysorozata a talajvédelemre fókuszált.

A Vadesstad - Massey Ferguson - AGRO.bio cégek által szervezett, 5 állomásból álló országos rendezvénysorozat fő tanulsága a talajvédelem kérdésének halaszthatatlan és megkerülhetetlen léte volt.

A világ elismert talajtudósai szerint legalább 500 évre van szüksége a természetnek arra, hogy 2,5 cm termőtalaj kialakuljon. Könnyű kiszámolni, hogy egy néhány araszos termőtalaj évezredek vagy sok esetben évmilliók eredménye. Ezt a természeti kincset az ember évtizedek alatt tönkreteheti a nem talajkímélő - nem talajépítő gazdálkodási gyakorlatával.

A talajkárosítás leggyakoribb megoldásai a következők:

1.: Nehéz gépekkel gyakran rámenni a talajra, így biztosítva a káros tömörödést.

2.: Akkor is szántani, amikor abszolút nem kéne. Ezzel garantáltan romlik a talaj szerkezete, víz és tápanyag szolgáltató képessége. Nem véletlen, hogy terjedőben van a talajkímélő, forgatás nélküli művelés, hiszen így az ember esetleg nem szánt, amikor pedig lehetne vagy jó lenne, de biztosan nem szánt rosszkor és ez a talajnak jó. A Vaderstad nem is gyárt ekéket, hanem inkább csúcsminőségű kultivátorok széles választékát kínálja a tarmelőknek.

3.: A nem megfelelő időben és adagban kiszórt műtrágya jelentősen hozzájárul a talaj biológiai életének és ezáltal a termőképességének a leromlásához.

4.: Végül, de természetesen nem utolsó sorban, a talajkárosító gazdálkodás utóbbi időben erőteljesen terjedő eleme a szalma bálázása és eladása. Az ezért kapott pénz kis részét fedezi annak a tápanyagértéknek, ami a növénymaradványokban van, de a legnagyobb gond az, hogy a termőtalaj széntartalma olyannyira csökken, amely rövid idő alatt jelentős szerkezetromlást eredményez. A szén a szerves anyagok - mint például a humusz - alapeleme, ennek hiányában szó sem lehet természetes talajregenerációról.

A rendezvénysorozat állandó vendége volt prof. Dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem tanára, aki a talajművelés és a talajvédelem európai hírű szaktekintélye. A fenti képen ő ül az Adony határában lévő szántáson és kedves jóindulattal magyarázza a terület gazdájának (a képen tőle jobbra kék ingben) és a rendezvényen megjelent termelőknek, hogy jó lenne ez a föld, de messziről látszik, hogy nagyon kevés benne a szerves anyag. Ráadásul a laza termőréteg is olyan sekély, hogy még a kalászosoknak is édeskevés.

Mindenki egyetértett a professzorasszonnyal abban, hogy jó a jó traktor, meg a jó gépek, de amíg a termőtalaj nincs rendben, addig nagy terméseket várni csalóka remény. Semmi pénzért nem szabad eladni a szalmát vagy bármilyen növény-, szármaradványt, hanem felaprítva a talajba kell dolgozni, a lebomlásulat segítő BactoFil (baktériumtrágya) termékkel együtt. Ezéltal a talaj nem pusztul, nem romlik, hanem már 2-3 év tudatos és szakszerű gazdálkodása után épülni fog. Ez a folyamat a kedvezőbb talajállapot és szerkezet miatt alacsonyabb művelési öltséget eredményez, az erőgép alacsonyabb fogyasztása miatt. Emellett a javuló tápanyag és vízszolgáltató képesség miatt nagyobb termésbiztonság érhető el, alacsonyabb műtrágyaadagok mellett is. Végül a jó és egészséges termőtalajban fejlődő növény kevésbé érzékeny a kórokozókra és azok kevésbé képesek szaporodni a talajban, úgyhogy a fő növénypatogén gombák esetében később jelentkező és alacsonyabb fertőzési nyomásra kell számítani, ami a permezezőszer költségek megtakarítását teszi lehetővé.

A fenti kép az adonyi rendezvényen készült, az M6-os út adonyi lehajtójánál. A piros kamion az M6-os úton halad. A kedvezőtlen szerkezetű tajajban képileg elfogadható a napraforgó, de az a gond, hogy a növények alig méteresek, a tányérok átmérője pedig alig arasznyi. Az ilyen területeken nagyon hamar megtérül és látványos eredményt ad a BactoFil-os talajaktiválás a megfelelő gépi munkákkal párosítva.