Sárgarozsda

2021.04.23.

A növények rozsdabetegségeinek egyike közé tartozik a sárgarozsdabetegség.

Mielőtt többet megtudnánk a sárgarozsdáról, nézzünk utána mit is nevezünk rozsdabetegségnek, és hogyan alakul ki.

A rozsdabetegség olyan gombás fertőződés, mely megakadályozza a növények egészséges növekedését, csúnya elszíneződéseket okoz a levélen, legrosszabb esetben el is pusztítja növényünket. Számos rozsdabetegség alakult ki az évek során. Rengeteg növényfajta van, és mindegyikhez más-más rozsdabetegség társul. Egyet kivéve, melynek közismert neve: a közönséges rozsdabetegség. Ez azon gombás megfertőződések közé tartozik, mely többféle növényen is kárt tud okozni. 

Leggyakrabban nem a fiatal, hanem a már kifejlett növényeket támadja meg. Abban az esetben, ha észrevesszük, hogy a növényünkön valamelyik fajta rozsdabetegség figyelhető meg, ne habozzunk, rögtön kezeljük a megfelelő módon. Amennyiben nagyon elterjed a gombás fertőződés nagy mértékben befolyásolhatja a növény egészségét. Haszonnövény esetében csökkentheti a termőképességet.

Az őszi búzának 3 féle rozsdabetegsége van, az egyik ebből a sárgarozsdabetegség vagy más néven pelyvarozsda. Hűvös, csapadékos éghajlatú területeken a búza egyik jelentős rozsdagombája, de károsíthatja az árpát, a rozsot, és számos fűfélét is. A sárgarozsda főként májusban, illetve júniusi hónapban jelentkezik a növény levelén. A levélen 2-3 mm széles gépültésszerűen elhelyezkedő sárga uredotelepek alakulnak ki. Az uredotelep a rozsdagombák uredospórát termelő helye. A fertőzés folyamata több ciklusban megy végbe, a növény levelei elkezdenek leszáradni, illetve ráhúzódnak a pelyva levelére is. Innen ered a sárgarozsda másik neve, a pelyvalevél.

 

Hogyan védekezzünk a sárgarozsda ellen?

Érdemes kora tavasszal elkezdeni a védekezést, mivel lehetséges, hogy áttelel a sárgarozsda a növényen. Tavasszal a rozsdát nagyon nehéz észrevenni a búzák levelén, mivel csak egy apró sárga folt formájában jelenik meg. Érdemes a téli időszak után nagyon aprólékosan átvizsgálni a búzatáblákat.

Amennyiben a korai védekezés kimarad, nagymértékű lombvesztés következhet be. A fertőzés előrehaladott szakasza arról felismerhető, hogy az apró foltok, csíkos levéltünetekké alakulnak át. Az első pár csíkos tünet megjelenésénél már érdemes elkezdeni a sárgarozsda elleni védekezést.