Valódi eredmények hosszabb távon születnek

2016.03.08.AGRO.bio

2015-ben az AGRO.bio számos kísérletet állított be, illetve gyűjtötte össze régi és új partnerei eredményeit, hogy minőségi és releváns információkkal segítse a gazdákat és a szakembereket a 2016-os tervek készítése során. Most a Búzakalász 66’ Kft. és Bicskei Mg. Zrt. eredményeit mutatjuk be.

A Búzakalász 66 Kft. 1300 hektáron gazdálkodik Alcsútdoboz térségében. „Átlagszámokat alapul véve, 300 ha őszi búzát, 200 ha őszi árpát, 300 ha napraforgót, 400 ha kukoricát, illetve a fennmaradó táblákon takarmánynövényeket termelünk.” – mutatta be a gazdaságot Klopp Béla, növényvédelmi szakmérnök.

Klopp Béla, növényvédelmi szakmérnök

Klopp Béla, növényvédelmi szakmérnök, Búzakalász 66' Kft.

Korábban a talajoltás nem volt része a technológiának, de felelős gazdálkodóként tudjuk, hogy a talajaink egészségi állapotának fenntartásáért, talajjavításáért tenni kell.  Gazdaságunk 2015-ben 150 hektár kukorica és 138 ha napraforgó vetése előtt alkalmazta a BactoFil® A10, illetve a B10 talajbaktérium készítményeket a KITEStart FL folyékony starterműtrágyával együtt kijuttatva.

„Az elején nekünk is voltak fenntartásaink, - mesélt a tapasztalatairól Klopp Béla -, de aggodalmunk nem igazolódott. Hozzá kell tennem, hogy az általunk használt technológia egy precízen összerakott rendszer, amit a KITE működtet, és feltehetően ez is hozzájárult a zavartalan váltáshoz. Számunkra nagyon fontos volt, hogy a KITE forgalmazza a BactoFil® talajbaktérium készítményeket, ez ugyanis komoly minőségi garanciát jelent.”

Klopp Béla elmondta, a kezdeti fejlődésben a növény szépen visszajelezte, hogy megkapta a KITE startert és a BactoFil®-t, de sajnos a tavalyi aszály megfogott mindent, így az elvárt termésátlagok nem teljesültek. Egyedi vizsgálat során a kezelt és nem kezelt területek között találtunk eredménytelen táblákat is, azonban üzemi szinten szépen elvált a kezelt és kezeletlen terület termésátlaga egymástól.

„A 260 ha napraforgó területünkből 138 ha-t kezeltünk KITEStart FL + BactoFil® kombinációval, 122 ha esetében a talajoltást kihagytuk. Az első esetben a termésátlag 2,41 t/ha, míg a második esetben 2,27 t/ha lett. A BactoFil® tehát bőven megtérült, azonban ebből az eredményből nem szabad kiindulni, mert egy év nem év, egy kipróbálás nem kipróbálás. Ráadásul a 2015-ös év nem egy szokványos év volt, így nem kedvezett a mezőgazdaságnak, sem a baktériumnak. Nem szabad elfelejteni, hogy ez valóban bizalmi termék. Éveken keresztül kell dolgozni vele, hogy kiderüljön, mire is képes valóban a BactoFil®.” – foglalta össze tapasztalatait Klopp Béla.

 

Búzakalász 66' Kft. eredményei napraforgóban BactoFil B10 baktériutrágya kezelés hatására

Felcsúton a Búzakalász 66 Kft-nél a BactoFil® B10 starterműtrágyára gyakorolt hatását vizsgáltuk. Az eredményekből látszik, hogy a termésátlag 140 kg/ha többletet mutatott, ami a 108 ezer Ft terményáron számolva 15 120 Ft/ha árbevétel növekedést eredményezett.A BactoFil® B10 7300 Ft-os hektárköltségével számolva ez 100%-os megtérülés! 

Bicskei Mg. Zrt. erdenényei

Bicskei Mg Zrt. -ben Szegedi Márton 2500 hektárnyi növény termesztését és növényvédelmét irányítja. A kultúrák megoszlása a következőképpen alakul: 1000 ha kukorica, 400 ha napraforgó, 300 ha búza, 130 ha őszi árpa, 400 ha lucerna, a többi pedig gyep. Talajaik átlag aranykorona értéke 22,6. A legfontosabb termésszabályozó tényező a csapadék eloszlása és mennyisége. A 2015-ös kísérletbe a gazdaság 50 ha BactoFil®-lal kezelt napraforgó, 50 ha más talajoltóval kezelt napraforgó, 30 ha talajoltóval nem kezelt napraforgó területet állítottak be.                              

Szegedi Márton, növényvédelmi szakmérnök

Szegedi Márton, növényvédelmi szakmérnök, Bicskei Mg. Zrt.

„Cégünk már korábban használt más talajoltót, és idén a BactoFil®-kísérlet mellé beállítottunk más baktériumtrágyát is, hogy valódi összehasonlítási alap szülessen. Azt is eldöntöttük, hogy ha idén esetleg nem lesz eredmény, akkor is folytatjuk a felhasználást, mert tudjuk, hogy a talajbaktériumok használatának valódi eredményei hosszabb távon érvényesülnek igazán. Szerencsénkre azonban már az első évben szép eredmények születtek, így bizakodva nézünk a következő év elé”. Szegedi Márton azt is elmondta, hogy szerinte a BactoFil®-talajoltást kapcsolt technológiaként érdemes beilleszteni az agrotechnikai rendszerbe. Így egy művelethez kapcsoltan, például magágykészítés során ki lehet juttatni a készítményt.

A kísérlet során mindegyik napraforgó táblán ugyanazt a technológiai eljárást alkalmazták a gazdaságban, illetve a kísérleti terület pedig megkapta pluszban a BactoFil® B10-et.

A BactoFil® mellett más baktériumtrágyát is kipróbáltak tavaly, és az értékelhető eredmény ott sem maradt el, azonban a BactoFil® mégis többet mutatott, meggyőzőbb volt. A kezelt területen ezen felül javult a növények aszálytűrése, a növények szépen fejlettek voltak, és ez megmutatkozott a termésátlagokban – értékelte az eredményeket Szegedi Márton.

Bicskei Mg. Zrt. eredeményei napraforgóban BactoFil B10 baktériutrágya kezelés hatására

A Bicskei Mg. Zrt-ben magas olajsavas fajtában (Mooglli HO CL) használták a BactoFil® B10-et. A diagram mutatja, hogy a termésátlag 340 kg többletet eredményezett, ami 120 ezer Ft-os napraforgó áron 40 800 Ft/ha árbevétel növekedést adott. 7300 Ft-os BactoFil® B10 átlagos hektárköltséget figyelembe véve, ez nagyon jelentős, közel ötszörös megtérülést jelentett!

További kísérleti eredményeinket a itt találja.

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák