Gyárlátogatáson a nyíregyházi AGROKER csapata

2016.03.08.dr. Erdélyi Balázs

A baktériumtrágyák minőségét döntően a gyártás minősége határozza meg. Dr. Erdélyi Balázs, a Fermentia Kft. ügyvezető-tulajdonosa mutatta be a BactoFil termékcsalád gyártásának lépéseit.

Agroker_gyárlátogatás2

"A hibátlan, fegyelmezett és szigorú szelekciós munka, a tökéletesen steril körülmények a teljes folyamatban, a magas szakmai hozzáértés és technológiai fegyelem csak néhány szempont, amely garantálja a prémium minőséget. - kezdte előadást dr. Erdélyi Balázs, a Fermentia Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

A Fermentia Kft. a volt Gyógyszerkutató Intézet területén, ISO minősítéssel üzemelteti - kezdetben főleg gyógyszerfejlesztési céllal létrehozott -  fermentációs üzemét.

A fermentációs üzem készülékparkjának teljes körű rekonstrukciójának és folyamatos karbantartásának eredményeként magas színvonalú gyártókapacitást működtetünk. A helyben sterilezhető, saválló, acél fermentorok kialakítása, gépészeti megoldásai lehetővé teszik a steril munkát, a korszerű folyamatirányító rendszer pedig minden szükséges paramétert (belső hőmérséklet, a keverési fordulatszám, a pH és az oldott oxigén relatív koncentrációja) szabályoz. A mért paraméterek archiválásra kerülnek, így minden egyes gyártási sarzs visszaellenőrizhető, azok egymással összevethetőek.

AGroker_gyárlátogatás1

A fermentációs kísérleti üzem rekonstrukciója során külön gondot fordítottunk a környezet védelmére. A 2008. évhez viszonyítva a vízfelhasználását 60%-kal sikerült csökkenteni egy korszerű folyamatirányító berendezés installálásával. Az elektromos energia felhasználásának csökkentése érdekében gazdaságosan működtethető keverőmotorok kerültek beépítésre, aminek energiafelhasználása 35%-kal marad el a korábbi motorétól. Az elmúlt esztendőben új, olajmentes kompresszor beszerzésére került sor, ami a korábbi, elavult kompresszor áramigényének harmadával is beéri.

A Fermentia Kft. immár kilencedik éve gyártja a BactoFil® termékcsaládot az AGRO.bio Hungary Kft. részére. Valamennyi törzs saját igényeit kielégítő körülmények között kerül felszaporításra. A baktériumok hasznos tulajdonságainak fenntartását folyamatosan ellenőrzik. Az oltóanyag előállítása során szelektív, minimál, illetve egyéb speciális táptalajokat alkalmaznak. Így például a levegő nitrogénjének megkötéséért felelős Azotobacter vinelandii és az Azospirillum törzsek nitrogénmentes táplevesben kerülnek felszaporításra, a lignocellulóz lebontására alkalmazott törzseinket pedig úgy tartják „edzésben”, hogy nem találkozhatnak könnyen lebontható cukrokkal; nekik xilánt, illetve cellulózt kell lebontaniuk a felszaporodásukhoz. A növényi hormonok termeléséért felelős baktériumok - mint a Micrococcus roseus, az Azospirillum törzsek- sejtvonalainak fitohormon termelését pedig analitikai laboratóriumukban ellenőrzük.

Szintén folyamatosan vizsgáljuk a Pseudomonas fluorescens sziderofór termelését, ez az anyag segíti a növénypatogén fonalas gombák visszaszorítását a talajban. Fontosnak ítéljük az alkalmazott mikroorganizmusok poliszacharid termelését is. Ezek a polimerek nemcsak a talaj szerkezetét és ezáltal vízháztartását is javítják, de kiváló adszorbensek a baktériumok megtelepedéséhez. Ezért az erre hajlamos törzsek esetében az oltóanyagot úgy szaporítjuk fel, hogy megtartsák exopoliszacharid termelő képességüket. A Bacillus megaterium foszformobilizáló hatását minden sejtvonal esetében vízben nem oldódó foszforvegyület segítségével vizsgáljuk. Amennyiben megfelelő a törzsvonal aktivitása, akkor a tápagaron megjelenő feltisztulási zónák a foszfor oldatba kerüléséről, vagyis mobilizálásáról árulkodnak.

A BactoFil® termékcsalád tagjaiból egy hidegtűrő és egy melegkedvelő sejtvonalat is fenntartunk, amelyek a megfelelő időszakhoz igazodva kerülnek felhasználásra.

A mikrobiológiai termékek gyártásának területén a Fermentia Kft. az ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszernek felel meg. A BactoFil® termékcsalád gyártására bevezetett minőségirányítási szabványt 2007 óta folyamatosan tartjuk fenn, a rendszer működését pedig a Magyar Szabványügyi Társaság szakemberei évente auditálják. Élelmiszeripari gyártási gyakorlatból átvett HACCP rendszernek megfelelő gyártásközi minőségellenőrzést vezettük be, így a gyártásközi steril mintavételek során például ellenőrzzük a tenyészetek homogenitását és a sejtkoncentrációt, a fermentlé pH értékét.

A végtermékek esetében többek között a BactoFil® termékekben lévő összes sejtszámot, valamint a különböző baktériumok életképességét is vizsgáljuk. Szelektív táptalajokon azt is kizárjuk, hogy a termékek fitopatogén mikroorganizmust még kis csíraszámban sem tartalmazhatnak. A végtermékek tárolása és a baktériumok túlélése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátok jelenléte. Ennek lassú, bakteriális oxidálása során azonban szén-dioxid keletkezik, ami egy bizonyos nyomás felett a termék puffadását okozhatja. Ez azonban egy természetes jelenség, nem okozza a termékek minőségének romlását.

2014. évben a biotechnológia és a fermentációs gyártás során elért eddigi eredményeiket a főváros Budapest Márka díjjal jutalmazta.

Meggyőződésünk, hogy csak a fentebb részletezett fegyelmezett gyártástechnológia eredményeként előállított BactoFil® termékcsaládtól várható el az ígért biológiai hatás."

Kapcsolódó galériák