Miért bízhat a gazda a talajbaktériumokban?

2016.01.04.Igric Dominika - Agroinform

Tamás István, az AGRO.bio kereskedelmi és marketing igazgatója több évtizedes, a növényvédő szer piacon eltöltött értékesítési és vezetői szakmai múlttal érkezett a vállalathoz 2014-ben. A 2015-ös az első teljes év, amelyet a talajbaktérium piacon eltöltött. A tapasztalatairól kérdeztük.

- Az érkezésekor milyennek találta a piaci környezetet?

- A váltás előtt igyekeztem felmérni, hogy nagyjából mire számíthatok. Az AGRO.bio lehetőségeit és termékeit kiválónak találtam és ez ma sem változott, de azt láttam, hogy ezen a piacon a piacra lépés alacsony korlátja miatt gyakorlatilag bárki megjelenhet. Azt már a korábbi cégemnél tapasztaltam, hogy a gazdák többsége nem igazán fogadja el a talajbaktérium gyártók és -forgalmazók állításait, amikor pedig alaposan megismertem a piacot, megértettem a gazdák a fenntartásait.

Tamás István, kerskedelmi és marketing igazgató

- Mik azok a problémák, amelyek nehezítik a talajbaktériumok elfogadását?

Nézze, kezdjük az alapoknál. Ha ön vásárol egy terméket, akkor ugye érdekli, hogy milyen összetevőket tartalmaz? Szeretné tudni, hogy pontosan mit várhat a terméktől, mire használhatja? Ezek annyira alapvető elvárások lennének, hogy szinte már nekem kínos beszélni erről. Én ugyanis a növényvédő szer piacon ahhoz szoktam, hogy minden pontosan dokumentált, az engedélyokiratokban szereplő adatok megegyeznek a terméken és a termékről kommunikált adatokkal. Ehhez képest a piac néhány szereplőjét leszámítva, ez a talajbaktérium forgalmazóknál finoman fogalmazva nincs így.

- A NÉBIH nem olyan régen pont egy talajbaktérium-készítményt vont ki a forgalomból.

Korábban ez sem volt jellemző. Bízunk benne, hogy ebben az AGRO.bionak és már nekem is volt egy kis szerepem. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy a baktériumpiacon megszűnjön a kóklerkedés, a silány termékek eltűnjenek, egységesedjenek az engedélyokiratok stb. Már az első intézkedéseink kiemelt témája volt, hogy lobbizunk a hatóságnál ebben a témában. A gazdák bizalmának megszerzéséhez vezető út fontos mérföldkövének tartom, hogy az engedélyokiratban leírt adatokról informálódni tudjanak. Nagyon örülünk, hogy a NÉBIH ezen a piacon is vizsgálódik, üdvözöljük a döntést és a magunk részéről további vizsgálatokat javaslunk.

- Gyakran olvasni, - ön is több helyen elmondta, - hogy a talajbaktérium bizalmi termék. Mit jelent ez? 

- Sokszor hallom gazdáktól, hogy „nem hiszek benne”. Ez több oldalról is szomorú helyzet. Nyilván ez nem hit kérdése. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem hiszek a fotoszintézisben. De attól az még van, biológiai, élettani alapokon létezik, és ez így van a talajbaktériumok esetében is. Látszik az is, hogy a termelők jelentős része nincs „baktérium-ügyben” felkészülve. Persze ez nem az ő hibájuk.

Probléma van az oktatásban is, és mivel a baktériumtrágya, mint input anyag ma még nincs mindenhol a mindennapi gyakorlatban, ezért kevésbé foglalkoznak vele, így lassú a tanulási görbe. Fontos feladatunk tehát az edukáció. Persze ennek a problémának is az egyik eredője a nem megfelelő minőségű termékek és az azokkal való negatív tapasztalatok.

- Akkor mit kell tudniuk a gazdáknak?

- A bizalmi termék jelentését. Mit is jelent ez? A kifogástalan talajbaktérium készítményeknek nyilván vannak azonnali hatásai. Ilyenek a nitrogénkötés, a foszfor- és káliumfeltárás, vagy a növényvédelem hatékony támogatása a sziderofor termelésen keresztül. Hasonlóan gyorsan és látványosan támogatja a szervetlen műtrágyák hasznosulását, vagy éppen tompítja azok negatív, a talajra gyakorolt hatásait. Vannak azonban olyan hatások, melyek csak többéves használat után jelentkeznek. Ilyen a talajszerkezet javulása és az ebből adódó üzemanyag-megtakarítás, a talaj vízmegtartó képességének javulása így a növények jobb szárazságtűrése, a humuszképződés, a humifikáció stb.

A gazdák a nitrogénműtrágya és a növényvédő szerek gyors és látványos hatásához vannak szokva. Ez a talajbaktériumoktól nem várható el. A BactoFil®-termékcsaláddal nekünk is nagyon szép eredményeink vannak már az első év után, de az igazán kiugró eredmények ott mutatkoznak, ahol következetesen és több éve használják a BactoFil®-t. Nem csodaszerről van szó, amely önmagában mindent megold, mint ahogy a többi input anyag sem az. A BactoFil® termékek lényege éppen abban rejlik, hogy integrált módon, a többi inputanyaggal összhangban kell használni.Támogatja a növényvédelmet, a tápanyag-gazdálkodást és a talajművelést. A növény és a talaj egy rendszer, egymástól elválaszthatatlan. Miért gondoljuk, hogy minden probléma megoldható a föld felett?

- Önök mit tudnak tenni azért, hogy a gazdák bízzanak a BactoFil®ben? 

- A gazdáknak kézzelfogható egzakt eredményekre van szükségük, ez nem vitás. 2014-2015–ben pénzt és időt nem kímélve a beállított kísérleteink számát megötvenszereztük, mert ennek a piacnak ez a legnagyobb hiánya. A gazdák nem látnak eredményeket, de még igazából azt sem tudják, hogy mit kell nézni. Rengeteg adat található a honlapunkon, és a 2016-os katalógusunk is hiteles adatokkal teli olvasmány lesz. A másik fontos lépés, hogy a BactoFil® kannákon szereplő zárjegyek mellé 2016-tól garanciapecsétet is elhelyezünk. Ezzel biztosítjuk a gazdákat, hogy a termékek átadáskor a BactoFil®-termékcsaládban az a baktériumtörzs állomány és csíraszám található, amely az engedélyokiratban szerepel.

Törzsállomány és garanciapecsét

Mi nem csak a minőséget garantáljuk – erre legyen garancia az a Magyarországon példa nélküli gyártástechnológia, amelyet a Fermentia Kft. képvisel – hanem vállaljuk, hogy a NÉBIH által is elfogadott bármelyik laboratóriumban bárki bevizsgáltathatja a termékeinket, természetesen közös mintavétel után. Amennyiben a vizsgálati eredmény kedvezőtlen lenne, azonnal kártalanítjuk a termelőt. Ezt, az egyébként teljesen egyedülálló vállalást is azért tesszük, mert egyrészt tisztában vagyunk a termékeink minőségével, másrészt arra buzdítjuk a termelőket, hogy ezt követeljék meg más gyártóktól is!

És végül, de az egyik legfontosabb feladatként a szaktanácsadói, értékesítői csapatunkat is átalakítottuk. A gazdák az AGRO.bio esetében agrármérnökökkel tárgyalhatnak, szakembereink egy-egy kérdés- és problémakörre átfogóan tudnak válaszolni.

- A szabályozás érezhetően fontos sarokpont, azonban ezt a folyamatot jelen pillanatban nem segíti talajbaktérium tematikájú szervezet. 

- Ez valóban hiány, és fontos lépésnek tartom, hogy az AGRO.bio kezdeményezésére meg fog alakulni a Magyar Talajbaktériumgyártók és – Forgalmazók Szakmai Szervezete, amely a piac megbízható szereplőit tömöríti. Számos feladatot határoztunk meg, de az egyik legfontosabb, hogy a talajbaktériumok új kategóriaként szerepeljenek az engedélyezési eljárásban.

- Úgy tűnik, erőfeszítéseik megfelelő agrár szakpolitikai hátteret is kaptak, mert az AKG-ban a gazdák a baktériumtrágya használatát is választhatják. 

- Valóban, és mi ennek nagyon örülünk. Ez a döntés megfelelő szabályozói háttérrel egyrészt segíti a piac épülését, másrészt a mozdíthatatlan,valóban nemzeti értékünket a termőföldet is javítja, megóvja az utódaink számára. Éppen ezért bízunk benne, hogy nagyon sok gazda belátja, hogy az AKG keretein belül a baktériumtrágya használata hozhatja gazdaságoknak az egyik legnagyobb eredményt, nemcsak rövid, de hosszútávon is. És ez a lényeg.

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák