Az okszerű biostimulálás és a bórhiány megelőzése lombtrágya használatával

2016.03.18.Tamás István

A biostimulátorok, így az Algafix® is elsősorban káros környezeti hatások kivédésének hatékony eszköze. Használni a vegetáció során bármikor lehet, de elsősorban akkor fontos, ha a növényt stresszhatások érik.

Másik felhasználási időpont, amikor a növény vagy még, vagy már nem rendelkezik elegendő hormontartalommal (vegetáció eleje és vége). Az Algafix® élőalgás lombtrágya elsősorban intenzív növénytermesztésben használható eredményesen.

Miért különleges az Algafix® biostimulátor lombtrágya?

Az Algafix®  biostimulátor lombtrágya balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus), makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmazó készítmény. A sűrítmény folyamatosan (6–10 nap) termeli a kinetint (citokinin), aminosavakat és zsírsavakat, melyek a levelekbe szívódnak. Miután elpusztultak, a kultúrnövény a már elpusztult algák sejtjeiben lévő hormonokat is felveszi, így dupla hatással számolhatunk.

A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Egyáltalán nem közömbös, hogy a növény egyes fázisaiban az auxin (IES) és a citokinin (kinetin) aránya hogyan alakul. Magas kinetin koncentráció (alacsony auxinkoncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxin koncentráció (alacsony kinetinkoncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (pl. gyökérnyak vastagsága stb.), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (pl. kalászosok, repce szárbaszökkenése stb.) indukálják.

kémcso

Mivel az Algafix® főleg kinetint tartalmaz éppen az a felbecsülhetetlen előnye más algakivonatos termékekkel, hogy célzottan tudunk vele beavatkozni a növény fejlődésébe. IES: indol-ecetsav (auxin)

A növények egyes mikroelem ellátottsága is befolyással van a hormonok egymáshoz viszonyított arányára. Bizonyára sokan találkoztak az alábbi képen látható tünettel repcetáblájukon tavaly tavasszal. A megreped szár korai bórhiány tünet. Milyen összefüggést mutat a hormomháztartással?

bórhiány1A bór hiánya (bal oldali kép) endogén (belső) auxintöbbletet indukál. Az auxin - mit ahogy már említettük – főleg a sejtek megnyúlását eredményezik. Jelen esetben az auxin koncentrációja magas a citokininéhez képest, ez okozta a felrepedést. A kezelés után (jobb oldali kép) parasodott a seb. 

A bór tehát aktívan részt vesz az auxinszintézis szabályozásában. Bórhiány esetén gátolt a sejtosztódás és akadályozott a kambiumsejtek fejlődése. Ennek következtében a gyökér- és szállítószövetek kialakulása akadályozott. A bór fontos szerepet játszik az anyagcserében. Részt vesz a nukleinsavak szintézisében és a szénhidrátok anyagcseréjében, a megtermékenyülési folyamatokban, merisztémasejtek differenciálásában és a sejtfalak szerkezetének kialakításában.

Az ilyen probléma megelőzésére az AGRO.bio hatékony megoldást kínál az Algafix® + AminoBór termékpár ajánlatával. A kombináció egyszerre nyújt prevenciót a korai bórhiányra, ugyanakkor kinetin taratlma révén erős hajtásnövekedést indukál.

alga_amino

Kijuttatási javaslatunk: a vegetáció indulásakor 1 l/ha Algafix + 1-2 l/ha AminoBór. Zöldbimbós állapot környékén javasoljuk megismételni a kezelés.

Keverhetőségi táblázatot itt találja.

 

 

 

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó videók