Ki lett az Év Agrárembere 2015-ben?

2016.02.07.

A szakmai zsűri Zsigó György okleveles agrármérnököt, növényvédő mérnököt választotta a 2015-ös Az Év Agrárembere Díj fődíjasának, vagyis Az Év Agráremberének.

A díjátadó gálára február 6-án került sor. A díj fővédnöke prof. dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke volt.

A másodszor meghirdetett Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli szakmai teljesítményük mellett jelentős társadalmi felelősségvállalással rendelkeznek.

2015-ben 10 kategóriát írtak ki a szervezők: Agrárgépészet, Agrárkutatás, Állattenyésztés, Erdészet-vadászat, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Kertészet, Növénytermesztés, Növényvédelem.

A jelölés időszaka 2015. októberében kezdődött, a díjra 126 szakembert jelöltek. Közülük 30-an jutották tovább internetes szavazás és szakmai értékelés alapján a második fordulóba, amely idén, január 5-én vette kezdetét. Január 15-én a független, szakmai zsűri meghozta döntését a kategórianyerteseket illetően, akiknek személyét csak a gálán hozták nyilvánosságra. A szavazás azonban folytatódott a Közönségdíjért, de ez már nem befolyásolta sem a kategóriagyőztesek, sem Az Év Agráremberének kiválasztását. Utóbbi személyét maguk a kategóriagyőztesek, illetve a szakmai zsűri választotta ki a gálaest folyamán, titkos szavazással.

A 2015-ös Az Év Agrárembere Díj győztese Zsigó György okleveles agrármérnök, növényvédő mérnök. Zsigó Györgyöt sokéves növényvédelmi munkássága, közéleti tevékenysége (klubok, szakmai szervezetekben betöltött szerepe), önzetlen és a közjót szolgáló, szakemberek számára térítésmentesen nyújtott növényvédelmi előrejelzései miatt jelölték a kitüntető díjra. Házikerti és közterületi növényvédelmi megfigyelései, vizsgálatának és előrejelzéseinek térítésmentes publikációi, szakmai odafigyelése a piac változására, fiatal és idősebb kollégáinak feltétel nélküli segítése a mai magyar növényvédelmi előrejelzés ikonikus alakjává emelték.

Zsigó György

A szakember bevallotta, hogy nem számított a győzelemre, de elárulta azt is, hogy mindig tele van tervekkel, ötletekkel, így a fődíjjal járó egymillió forintot egy betegségk ellen dolgozó szervezet kialakítására szánja, amely tovább segítheti növényvédelmi előrejelzéseit. A videóinterjút itt nézheti meg.

Fenntartható Gazdálkodás díjazottja: Szólláth Tibor (Hajdúnánás)

Külön büszkék vagyunk, hogy Szolláth Tibor az AGRO.bio partnere.

Szolláth Tibor, a Fenntratható gazdálkodás kategória győztese

A 2015-ös Az Év Agrárembere Díj kategóriagyőztesei

Agrárgépészet: Kustra Mihály (Felsőszentmárton)

Agrárkutatás: prof. dr. Birkás Márta (Gödöllő)

Állattenyésztés: Pócz János (Gödöllő)

Erdészet-vadászat: Répászky Miklós (Abádszalók)

Feldolgozó-élelmiszeripar: Günzer Tamás (Villány)

Fiatal gazda: Czakó Szabolcs János (Kiskunfélegyháza)

Kertészet: Müller Jenő  (Kecskemét)

Növénytermesztés: dr. Szöllősi Károly (Apostag)

Növényvédelem: Zsigó György (Budapest)

A legtöbb szavazatért járó Közönségdíjat Bóbics László (Kehidakustány).

Először adtak át a szervezők Innovációs Díjat és Életműdíjat. Előbbit szakmai tevékenységéért Major Zoltán, a Timac AGRO Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, utóbbit pedig dr. Szász Ferenc állatorvos kapta a szaporodásbiológia és a mesterséges termékenyítés területén végzett több évtizedes odaadó munkájáért.