Megalakult a talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók szakmai szervezete

2016.02.01.agronaplo.hu

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének tagjai az AGROmashEXPO-n alapító okirat aláírásával és az etikai kódex elfogadásával pecsételték meg együttműködési szándékukat.

Dr. Pénzes Éva az alapító tagok képviseletében elmondta, a szervezet célja, hogy folyamatos információszolgáltatással felhívják a figyelmet arra, hogy a termőföld védelme és fenntarthatósága fontos, hogy a baktériumtrágyázás gazdaságilag megtérülő, környezetkímélő és talajaink termékenységét elősegítő technológia. A 2015-ös esztendő a talajok éve volt, pedig érdemes lenne a talajok évtizedévé nyilvánítani a következő  időszakot. A hazai piacon jelenlévő legfontosabb talajoltók szervezeti megalakulása a szakmaiságot és a biztonságot helyezi fókuszba, mintegy védjegyként szolgál, hogy az általuk forgalmazott termékek tudományos alapokra épített talajjavító készítmények.

Pénzes Éva hangsúlyozta, hogy a tapasztalat szerint a gazdák a talajoltásról minimális információval rendelkeznek, ezért a helyes technológiát, a talaj mikrobiológiáját, a talajoltás szükségességét minél szélesebb körben meg kell ismertetni. Kiemelte, örvendetes tény az, hogy az AKG-ba a zöldtrágya, illetve a szervestrágya-használat mellett választható alternatívaként bekerült a baktériumtrágya.

A termőtalajok biológiai egyensúlyát a benne zajló kémiai, biokémiai folyamatok finomhangolásának köszönheti. Az intenzív mezőgazdasági növénytermesztésben a földművelési eljárások, a nem okszerű műtrágya- és növényvédőszer-használat csökkenést okoz a baktériumok populációját illetően.

Ha a baktériumok környezeti feltételei kedvezőtlenül alakulnak, és jelentősen eltér a számukra optimális tartománytól, működésük megváltozik és el is pusztulhatnak. A baktériumok számának csökkenése maga után vonja az egész életközösség degradációját. Így a talajélet sérül, kedvezőtlenné válnak a feltételek a növénytermesztés számára.

A talajoltással a talaj és növény szempontjából olyan hasznos baktériumtörzseket juttatunk be a talajba, amelyek egyrészt a talaj vízháztartását, porózusságát és szerkezetét állítják vissza, másrészt a növények számára hasznos tápelemeket, növényi hormonokat biztosítanak és egészséges talajt eredményez. 

A Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének tagjai nyitottak a bővítésre, a NÉBIH-kel karöltve igyekeznek a piac tisztulását gyorsítani. Céljuk az, hogy azoknak a piaci szereplőknek, akik nem megfelelő minőségű termékeikkel a gazdákat félrevezetik, ne legyen helyük a talajoltók között.

Forrás: agronaplo.hu

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák