Miért prémium minőség a BactoFil termékcsalád?

Fermentia Kft – modern biotechnológiai üzem hazánkban

2018.06.20.AGRO.bio

A Fermentia kiemelt feladata a BactoFil® termékcsalád gyártásának fejlesztése és a termékek gyártása prémium minőségben az AGRO.bio részére. A termékekbe kerülő mikroorganizmusok folyamatos ellenőrzésével garantálják, hogy a készítményben valamennyi hasznos mikrobiális hatás működik.

A 2006-ban bezárásra ítélt Gyógyszerkutató Intézet fermentációs üzemének és laboratóriumainak bérlésével kezdték meg önálló működésünket Fermentia néven. Az ipari biotechnológia területén működő vállalkozás a kutatóintézet szakembergárdájának megtartásával tudta biztosítani a zökkenőmentes váltást.

Első partnereik gyógyszeripari és agráripari szereplők voltak, a későbbiekben - a probiotikum alapú termékek térnyerésével -, a vállalkozás az élelmiszeripari kiegészítők piacán is fejlesztett és gyárt ma is. Hazai partnereik mellett megrendeléseik jelentős része az EU tagországaiból érkezik. Első bioremediációs projektjüket 2016-ban zárták le sikeresen: klórozott szénhidrogének hatékony lebontását oldották meg anaerob baktériumközösségekkel az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékével szoros együttműködésben. Projektjük eredményeit a 2016 Greenovációs Nagydíj pályázaton elismerésben részesítették.

2014-ben európai színvonalú K+F tevékenységüket Budapest Márka Díjjal jutalmazta a fővárosi közgyűlés.

A vállalkozás megrendeléseinek döntő hányada mikrobiológiai készítmények gyártásából származik. Ezen termékek gyártását ISO9001:2015 minőségirányítási, valamint ISO14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer szabályozza. 2016. évtől kezdődően ugyanez igaz a mikrobiológiai termékek fejlesztésére is, így elmondható, hogy vállalat összes tevékenysége ISO rendszer égisze alatt zajlik – tájékozatott Dr. Erdélyi Balázs, a cég ügyvezetője.

A Fermentia Kft. fermentációs üzeme

A Fermentia kiemelt feladata a BactoFil® termékcsalád gyártásának fejlesztése és a termékek gyártása prémium minőségben az AGRO.bio részére. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján nemcsak azt vállalják, hogy valamennyi baktérium megfelelő sejtkoncentrációban van jelen az itt készülő termékekben, de a mikroorganizmusok előnyös tulajdonságait is folyamatosan ellenőrzik. A talajoltó anyagok léptéknövelésével kapcsolatos K+F tevékenységüket szoros együttműködésben végzik az AGRO.bio Kft-vel. Több új termék gyártása van fejlesztés alatt, melyeket a piaci igényeknek megfelelően az AGRO.bio helyez hamarosan piacra. Jelenleg a KFI_16 „Szántóföldi növények gyökérmenedzsmentje” címmel fut közös K+F pályázatuk, ahol új talajbaktérium termékek ipari szintű gyártásfejlesztése folyik.

A Fermentia Kft. jól felszerelt mikrobiológiai laboratóriumai, valamint tapasztalt munkatársai által biztosított a teljes folyamat során az oltóanyaggyártás minőségének követése, valamint a legyártott termékek rendszeres minőségellenőrzése. A termékekbe kerülő mikroorganizmusok folyamatos ellenőrzésével garantálják, hogy a fogyasztóhoz eljutó készítményben valamennyi hasznos mikrobiális hatás működik, a talajba kijuttatott BactoFil készítmények a forgalmazó által garantált és a felhasználó által elvárt feladatát el tudja végezni. Ilyen tulajdonság például a nitrogénkötésben résztvevő Azotobacter, Azospirillum ill. Rhizobium fajok nitrogénmentes agaron történő növesztése, vagy a Pseudomonas, Azotobacter, Azospirillum fajok sziderofor termelésének rendszeres ellenőrzése. Rutin eljárás keretében vizsgálják többek között a törzsek kálium- és foszformobilizálását, exopoliszacharid termelését, valamint indukált és indukció nélküli növényi hormon termelését és a termelt hormonok arányait.

Exopoliszacharid termelés kimutatása

A talajoltó mikrobiológiai termékek (BactoFil®) minősége a törzsek szakszerű fenntartásán túl azok aszeptikus körülmények közötti felszaporításán, valamint a megfelelő sejtkoncentráció elérésén is múlik. Aszeptikus körülmények alatt azt értjük, hogy a külső környezettől teljesen elzárt, steril eszközökben történik a léptéknövelés. Ehhez gyógyszergyári körülményeket szükséges létesíteni. A steril működésen felül a prémium minőség folyamatos reprodukálhatóságát, fenntarthatóságát korszerű folyamatirányító rendszer teszi lehetővé. Nemcsak valamennyi fontos gyártási paramétert mérik és szabályozzák, de ezeket az adatokat archiválja is informatikai rendszerük.

 

BactoFil törzsei által termelt növényi hormonok kimutatása

A magas minőség előállításának másik nélkülözhetetlen eleme az átgondolt és megbízható gyártásközi mintavételezés és a minták szakszerű feldolgozása. Termékmintákat nemcsak a gyártás végén a sarzs felszabadítása céljából vesznek, de random mintavétellel folyamatosan követik a termékek minőségét, hiszen élő, biológiai rendszerről van szó.

A folyamatos visszaellenőrzések, a Fermentia belső ellenőrzései és minőségbiztosítási rendszere, valamint szakértelme biztosítja, hogy a végső felhasználó kezébe kiváló összetételű, megbízhatóan magas minőségű, aktív mikrobiális talajoltó készítmények kerüljenek. A megrendelő cégen keresztül a termék alkalmazhatóságát befolyásoló tényezők vizsgálatára is mód van, úgymint növényvédő szerekkel történő együttes kijuttatás lehetőségének vizsgálata, vagy például a kezelendő talaj mikrobiális vizsgálata.

Sziderofor termelés ellenőrzése Petri csészén

A vállalat vezetése a további organikus fejlődését saját termékek fejlesztésével próbálja támogatni. Ilyen területként az enantioszelektív biotranszformációkat katalizáló enzimeket, illetve azok rögzített formáit; valamint a saját fejlesztésű bioremediációs célú oltóanyagok fejlesztését határozták meg. 2018-ban indul meg a VKE-17 pályázati felhívás által támogatott projekt, ami további toxikus, policiklikus szénhidrogének hatékony bontását célozza.

 

Kapcsolódó videók