AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

2018.09.07.Kabai Gábor - AGRO.bio

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel is támogatni

A Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak köszönhetően hagyományosan az őszi kalászosok vetésterülete a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben - amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. A gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák minél magasabb mennyiségi és minőségi paramétereinek elérése. Azonban a hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető legoptimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl. BactoFil® A10 talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

A BactoFil® A10-ben lévő mikroorganizmusok a talajban megtelepednek, számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

A BactoFil® A10 talajoltás alkalmazásának előnyei:

  • Hormontermelés
A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormonokat szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stressz hatások elviselése javul.
Hormon aktivitás meghatározás Thin Layer Chromatography eljárással. (Fotó: Fermentia Kft.)  
A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.
  Foszformobilizálás baktériumokkal, oldhatatlan hidroxiapatit-foszfátból.
  • Biokontroll hatás

A Bactofil termékek használata jelentősen rontja a talajban lévő kórokozók életfeltételeit. A baktérium törzsek lebontják a kórokozók életterét, és az általuk termelt biokémiai anyagokkal (sziderofórok) gátolják pl. a fuzárium gombák szaporodását.

 

A narancssárga körök mérete arányos a sziderofor termelés erősségével, így a biológiai hatékonysággal.

  • Talajszerkezet javulás

A BactoFil® termékek 2-3 év használat után talajszerkezet javulást eredményeznek, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg. Ebben nagy szerepet a magas exo-poliszacharid (EPS) termelésre képes törzsek játszanak. Az EPS kiemelkedő szerepet tölt be a talajszerkezet javításában és a vízmegtartó képesség javításában.

 

A Micrococcus roseus markáns EPS termelése

A BactoFil® A10 1 l/ha -os dózisban, hektáronként 20-60 l vízben kijuttatva a talajra permetezve és azonnal bedolgozva, vagy vetéssel egy menetben folyékony starter adapterrel, pl. KITEstart NP oldattal együtt, közvetlenül a magágyba juttatva alkalmazható. AKG-ban engedélyezett termék.

Az egyhangú vetésforgó, a kalászos-kukorica túlsúly a vetésszerkezetben megnövelheti a fuzáriumos megbetegedések kialakulásának veszélyét. A korábban említett biokontroll hatást célszerű a Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax® 1 kg/hektár dózisú alkalmazásával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzárium fertőzés megjelenésének kockázta magas. A TrichoMax gomba fonalai meggátolják a fuzárium fertőzés kialakulását, ezzel eredményesen támogatva a későbbi gombaölő szeres védekezések hatékonyságát.

Demo Farm eredmények:

 

Az AGRO.bio termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban. További információkért keresse területi szaktanácsadóinkat!