Talajbaktériumokkal védeni a világot

2008.02.05.

Könnyen lehet, hogy első hallásra kicsit szokatlannak tűnik a cím sugallata, hiszen a világ védelme egyrészt meglehetősen nagyzolós megfogalmazás, másrészt a baktériumokról mindnyájan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezek inkább ártanak, betegségeket okoznak, nem pedig védenek, pláne nem a világot. Pedig a Földön az élet elképzelhetetlen a baktériumok hasznos szerepe nélkül, sőt nélkülük nem is alakulhatott volna ki a földi élet.

2007 október 24-én ünnepelte az ENSZ fennállásának 62. évfordulóját. Az alapításkor azt a célt tűzte ki a ma 191 tagállamot számláló szervezet, hogy gondoskodik a béke megőrzéséről, a gazdasági fejlődés lehetőségének a biztosításáról és segítséget nyújt az emberiség globális problémáinak megoldásában. Mivel az 1945-ös alapítás óta a dolgok sokat változtak, az ENSZ tevékenységének súlypontja a világbéke és a gazdasági kérdések felől áttolódott a globális problémák kezelésének irányába.

Könnyen lehet, hogy első hallásra kicsit szokatlannak tűnik a cím sugallata, hiszen a világ védelme egyrészt meglehetősen nagyzolós megfogalmazás, másrészt a baktériumokról mindnyájan hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezek inkább ártanak, betegségeket okoznak, nem pedig védenek, pláne nem a világot. Pedig a Földön az élet elképzelhetetlen a baktériumok hasznos szerepe nélkül, sőt nélkülük nem is alakulhatott volna ki a földi élet. 2007 október 24-én ünnepelte az ENSZ fennállásának 62. évfordulóját. Az alapításkor azt a célt tűzte ki a ma 191 tagállamot számláló szervezet, hogy gondoskodik a béke megőrzéséről, a gazdasági fejlődés lehetőségének a biztosításáról és segítséget nyújt az emberiség globális problémáinak megoldásában. Mivel az 1945-ös alapítás óta a dolgok sokat változtak, az ENSZ tevékenységének súlypontja a világbéke és a gazdasági kérdések felől áttolódott a globális problémák kezelésének irányába.