2008. A BURGONYA ÉVE

2008.03.13.

Ezt az évet az ENSZ a Burgonya Évének nyilvánította, mivel ez a növény az éhezés elleni küzdelem élvonalában van.

Az ENSZ a FAO javaslatára 2008-at a Burgonya Évének nyilvánította. Jacques Diouf, a FAO főigazgatója ezt a következő tényekel indokolta:

A burgonya igazi globális növény, hiszen a Föld több, mint 100 országában termesztik a perui hegyektől a trópusi vidékeken át Észak-Európáig. A Földön évente 300 millió tonnánál is több terem. Ennek a mennyiségnek közel negyedét kínában termesztik. Kína után Oroszország, India, az USA, Ukrajna és Németország a legjelentősebb burgonyatermesztő országok. Az egy lakosra jutó burgonyatermés Belorusziában és Hollandiában a legmagasabb.

A burgonya megoldja az éhezést, mivel hamarosan az elsődleges táplálékforrása lehet a legszegényebb vidékeknek. A burgonya egységnyi területen több termést ad és rövidebb idő alatt, mint bármely más növény. A mérsékelt égövben öntözött körülmények között 120 nap alatt 35 tonna termést ad hektáronként. Ez az érték a trópusi vidékeken 90 nap alatt 25 tonna.

A burgonya egészséges, sokféleképpen elkészíthető és jól tárolható. A szénhidrát mellett fehérjét, zsiradékot és vitaminokat is tartalmaz.

A burgonya iránti igény folyamatosan nő. Elsősorban a fejlődő országokban nőtt a fogyasztás és az előrejelzések szerint további növekedés várható.

A nemzetközi év hivatalos logója Giancarlo de Pol grafikus munkája a "rejtett kincs" szlogennel.

további információ itt: www.potato2008.org