MINDEN JÓ, HA A VÉGE JÓ... NEMESGÖRZSÖNYBEN VÉGET ÉRT A REPCE KÖRÚT

2010.06.20.

Június 18-án, Nemesgörzsönyben volt a Repce Körút harmadik, egyben utolsó állomása. A nagyon jó hangulatú rendezvényen mindnyájan sok újat hallhattunk.

A nemesgörzsönyi művelődési házban tartott rendezvényen Daoda Zoltán az Agro.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a nagy érdeklődéssel kísért előadásában arról beszélt, hogy hogyan lehet a nyár folyamán a BactoFil termékek használatával a lehető legjobb talajfeltételeket biztosítani elsősorban a repce és más növények számára. Szilvágyi Erzsébet a közelgő repce betakarítás előtti kipergéscsökkentés lehetőségeit elemezte, a Chemtura cég kiváló Elastiq készítményére fókuszálva. Pais István, a Biolife Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója a Hungavit és más termékeik használatának a lehetőségeit és előnyeit mutatta be a résztvevőknek.

Az előadások után a BactoFil termékek optimális kijuttatására kifejlesztett BactoFil JET készüléket néztük meg. A Vogel and Noot munkagép már sokat dolgozott, de a gondos kezelésnek köszönhetően szinte újnak tűnt, akárcsak a Massey-Ferguson traktor, amelyről simán elhittem volna, hogy most jött a szalonból. A rendezvény hangulatából talán visszaad valamit a felső kép, amelyen Dr. Eőry Teréz repcenemesítő, egyetemi tanár látható balján Péter Elemérrel és Mátyás Istvánnal az AGRO.bio Hungary Kft. területi képviselőivel. A professzorasszony jobbján Győrffy Balázs, Nemesgörzsöny polgármestere, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének alelnöke, országgyűlési képviselő látható, akit különösen érdekeltek azok a mikrobiológiai megoldások, amelyek egyrészt csökkentik a termesztési költségeket, másrészt növelik a termesztés biztonságát.

Dr. Eőri Teréz előadása döbbenetesen tanulságos és egyedi volt. Seneca jutott róla eszembe, aki az ókor legnagyobb szónoka volt és mindig azt mondta, hogy "az igazság szavai egyszerűek". A professzorasszony egyszerű, világos, szókimondó stílusban és magával ragadó dinamizmussal beszélt a repcetermesztés alapvető kérdéseiről és mesterfogásairól. Egészen biztos vagyok benne, hogy az ő előadására és intelmeire minden résztvevő sokáig emlékezni fog. Nem hagyott kétséget afelől, hogy ha valaki nyereséges repcetermesztésről ábrándozik, akkor vagy a hatalmas szerencsében kell bíznia, vagy mindent pontosan odafigyelve kell csinálnia a teljes termesztési ciklus alatt. A BactoFil, a jó talaj, a jól időzített vetés és a gondos növényvédelem mind a sikeres termesztés kulcskérdései. Természetesen egy kis szerencse is kell a jó terméshez, az viszont sokszor ahoz pártol., aki alaposan megdolgozik érte.


A rendezvény nagyon bőséges és különlegesen finom ebéddel zárult. Jól éreztem magam a rendezvényen és örömmel láttam, hogy a vendégeink is ritka jó szakmai programnak értékelik a rendezvényt. Péntek fél három körül ragyogó napsütésben részben leengedve részben feldobódva ültem be az autóba és indultam haza. Akkor mondták a hírekben, hogy Mezőhegyesen és a környékén a jeges ítéletidő milyen pusztítást csinált. Hideg László kollegámat hívtam, aki mezőhegyesi és megerősítette mindazt, amit a rádió bemondott.