MARIBO - CSINOS NŐK, BICIKLIK ÉS MEZŐGAZDASÁG...

2010.06.23.

Maribo egy dániai kisváros, ahol dívik a biciklizés, 90 éve nemesítik a cukorrépát, a gabonaszalmát meg eltüzelik az utolsó szálig.

Maribo egy nagyon nagyon szép kisváros Dánia déli részén, ahol - állítólag - nagyon jól néznek ki a nők, valószínűleg attól (is) hogy ott nagy hagyománya van a biciklizésnek. A város amúgy a cukorrépa nemesítés egyik fellegvára, hiszen a Maribo cég már 90 éve dolgozik azon, hogy a világ - talán - legkiválóbb cukorrépa vetőmagját tudja előállítani. Nem csak a genetikai anyag javítására mennek, hanem a mag drazsírozási eljárásuk is csúcs. A cukorrépa magokra olyan négyrétegű drazsét húznak, amely nem csak a kórokozóktól és a kártevőktől védi a növényt, hanem gyorsan felveszi a talajból a nedvességet és azt a kellő mértékben adja le a magnak. Aki nem volt nagyon benne a cukorrépás berkekben, az valszín nem nagyon ismerte a céget, bár - úgy tudom - Bábolnán volt képviseletük.

Lényeg a lényeg, nemrég jött a hír, hogy a Syngenta megvette a Nordzucker AG-től a Maribo cukorrépa üzletágát tokkal vonóval. Nem rossz üzlet a répa, hiszen ez a növény adja a világ cukrának 30 %-át, amely felületben jelent vagy 4 millió hektárt. Szóval a jó hír az, hogy a jövőben a Syngentától lehet majd venni a jó kis Maribo vetőmagot, ami tényleg nagyon nagyon jó.

A rossz hír meg az, hogy Maribo környékén az uccsó szál szalmát is eltüzelik, nehogy véletlen humusz legyen belőle a talajban. A műtrágyát meg nyomják neki rendesen, hadd szóljon. Hogy mitől pusztul rohamléptekkel Dánia talaja? Igen, ezért.

Konfúzus vagyok, mint anno Samantha a Dallasban. Miért aggódok azon, hogy mi lesz a dán gazdákkal 20 év múlva, meg mit esznek a csinos nők, amikor leszállnak a bicajról. Megmondom. Azért, mert a magyar gazdákat, meg politikusokat éppen Mariboba viszik ki a szalmaégetés álságos propagálására.

http://video.toplak.hu/video/17688/tanulmanyuton-a-daniai-maribo-szalmatuzeles-ermjeben

A fenti linken lévő negyedórás film profi. Olyan profi módon veri át a jónépet, hogy az döbbenet.

Kedves Tisztelt Olvasó, ha Ön gabonát termeszt és adott már el szalmát vagy esetleg fontolgatja, hogy enged egy jól csengő ajánlat csábításának, akkor nézze meg a filmet. Vigyázzon, csalnak. Ha nem jött volna rá, hogy hol itt a kapitális átverés, akkor hívja fel valamelyik képviselőnket vagy írjon az e-mail címre.