HA TÁMAD A BURGONYABOGÁR, ELŐ AZ ACTARÁT...

2010.06.08.

Az van, hogy a BactoFil burgonyában is csodára képes, viszont erre a burgonyabogár is azonnal ráharap.

Számos hazai és külföldi vizsgálat tanúsága szerint a BactoFil B 10 készítmény használata nagyon kedvezően hat a burgonya fejlődésére, egészségi állapotára és a terméshozamára. A termés vonatkozásában nem csak egyszerűen a mennyiséget növeli, hanem a BactoFil-lal kezelt területen egyöntetű méretű, szép, kiváló árúértékű termés fejlődik.

A héten egy nem reprezentatív, viszont egyértelmű képet mutató kísérletet néztem meg, ahol szépen elvált egymástól a BactoFil-lal kezelt és a kezeletlen burgonya. Az előbbi legalább egy arasszal magasabbra és sokkal dúsabbra nőtt, valamint a levelei szamlátomást zöldebbek voltak. Természetesen ezt is lefényképeztem, de most inkább egy nagyon aktuális kérdésre szeretném felhívni a Tisztelt Olvasók figyelmét. Ez pedig a jól ismert burgonyabogár.

Megfigyelésem szerint a BactoFil-lal kezelt krumplit a bogarak is jobban szeretik. A kezeletlen növényeken sokkal kevesebb burgonyabogár lárvát láttam, míg a BactoFil-os növényeken jócskán volt belőlük. Szóval tudtam válogatni a fotótémát illetően. Egy szó mint száz, határozottan állítom, hogy a BactoFil hatására egyrészt erős, egészséges és a betegségekkel szemben jobban ellenálló növények képződnek, másrészt ezeket a burgonyabogár is jobban szereti és - megkockáztatom a kijelentést - joban fejlődik rajta. A felső képen látható mintegy fél centis kis lárva jó nagy darab levelet evett meg, úgyhogy nem várhatott a permetezés

A burgonyabogár, ahogy inkább ismerjük. Tudományos nevét (Leptinotarsa decemlineata) a szárnyfedőin látható 10 fekete csíkról kapta. Meg kell jegyeznem, hogy ezt a fejlődési stádiumot a kezeletlen burgonyán egyáltalán nem találtam.

A fentiek értelmében egyértelműen javasolható a BactoFil B 10 készítmény burgonyában is, viszont a burgonyabogárra fokozottan kell figyelni. A védekezésre számos rovarölőszer alkalmas, viszont az ACTARA nagyon alkalmas - szerintem. 3 dolog miatt. Először azért, mert a különböző fejlettségű kártevők ellen egyaránt hatékony. Másodszor azért, mert nagyon hosszú, minimum 2, de inkább 3 hetes védelmet ad. Végül pedig azért, mert abszolút ártalmatlan a felhasználóra és a fogyasztóra. Ja és az sem lényegtelen, hogy természetesen bárki megveheti és egyészen kis - olyan "kertvégébe való" - mennyiségben is megvárárolható.