Legyen az őszi kalászos az új sikertörténet!

2023.09.04.

Az őszi kalászosok termesztésében még nagy lehetőség van a hozamok növelésére, illetve a magasabb termésszint stabilizálására, hiszen hazánk talajai teljesen megfelelőek a sikeres termesztésre.

 

Emellett a jelenlegi fajtakínálatban rejlő genetikai potenciál is bőven tartogat lehetőséget a fejlődésre, előrelépésre. A képen Dr. Bóna Lajos, kalászos nemesítő és fajtafenntartó, a szegedi Gabonakutató korábbi igazgatója, ma szenior kutatója. A kiszombori kísérleti parcellák megtekintése közben sokat tanultunk tőle a kalászosok igényeiről, biológiájáról és arról, hogy hogyan lehet és hogyan érdemes őket termeszteni. Ez a kép látványosan és tanulságosan mutatja, hogy milyen szépek a növények és ha nem néznénk a talajt, azt hihetnénk, hogy minden szempontból optimális körülményekkel találkoztak. Dr. Bóna Lajos lába mellett és a parcella túloldalán is látható repedés viszont egyértelműen jelzi, hogy itt csak a megfelelően művelt és jó állapotú talaj eredményezhetett ilyen jó növénykondíciót.

 

Az ősz kétségtelenül fontos és szinte döntő periódus az őszi kalászosok fejlődésében. A megfelelő gyökérzet kialakítása, a télre való felkészülés és a betegségekkel szemben kialakuló ellenálló képesség egyrészt fajtakérdés is, másrészt kétségbevonhatatlan szerepe van ezekben a tényezőkben az egészséges életteli talajnak.

 

A vetés előtti talajkezelés BactoFil Kalászos készítménnyel 3 olyan előnyt biztosít, amely sikeressé teszi a termesztést.

 

A BactoFil Kalászos készítményben az egyszikű növényeket leginkább támogató baktériumtörzsek olyan arányban vannak, amely kimondottan a kalászosok legjobb fejlődését eredményezi.

 

1. Növényi hormon termelés

 

A hasznos talajbaktériumok olyan növényi hormonokat bioszintetizálnak, amelyek gyorsabb gyökérnövekedést eredményeznek. A kalászosok gyökere ezáltal nagyobb tömeget képez, ezért több vizet és tápanyagot képes felvenni. Ez a tényező különösen kedvező akkor, ha a vetés az optimálishoz képest később történt, valamint akkor, amikor az ősz időjárása eltér az optimálistól. A BactoFil Kalászossal kezelt területre vetett növények jobban fejlődnek és jobb lesz a téltűrő képességük.

 

2. Tápanyag

 

A BactoFil Kalászosban lévő hasznos talajbaktériumok egyrészt nitrogént kötnek meg a talajban lévő levegőből, ami a növény számára felvehetővé válik, másrészt mobilizálják a talajban lévő, de a növény számára nem felvehető foszfor és kálium egy részét. Ez a növénytápláló hatás hektáronként 60 kg nitrogénnek és 35-35 kg foszfornak és káliumnak felel meg. Ez a tápanyagmennyiség abban különbözik a műtrágyával kijuttatott tápanyagoktól, hogy amíg azokat a talajoldatból tudja felvenni a növény, amihez elegendő mennyiségű őszi csapadékra van szükség, addig az elhalt baktérium sejtből száraz körülmények között is fel tudja venni a gyökér a tápanyagot. Ez a hatás az egyre gyakoribb száraz őszökön válik látványossá. Természetesen ez a kiegészítő növénytápláló hatás nem csak az ősszel jelentkezik, hanem a vetés előtt kijuttatott hasznos baktériumok a tavasz folyamán is kifejtik kedvező hatásukat. Nagy különbség még a műtrágyázáshoz képest, hogy a talajbaktériumok által megkötött nitrogén mennyisége együtt változik a növény igényével és nincsenek tápanyagszegény és túlkínálati periódusok.

 

3. Növényegészség

 

A BactoFil Kalászos termékben lévő hasznos baktériumtörzsek a termesztett növény számára kedvező életfeltételek biztosítása mellett – ami a természetes ellenálló képesség fokozását eredményezi – gátolják a talajba került kórokozó gombák szaporodását, túlélését és a fertőzési nyomást. Ebből adódóan a BactoFil Kalászossal kezelt területen nem csak műtrágyát, hanem növényvédőszert is meg lehet takarítani.

 

Ha az őszi kalászosok vetése olyan helyre történik, ahol az előveteménnyel sok kórokozó kerülhetett a talajba, vagy az egészséges növényállomány kiemelt fontosságú (szaporítóanyag termesztés), akkor indokolt a TrichoMax készítmény kiegészítő használata.

 

A BactoFil Kalászos és a TrichoMax használata 2 pontot és ezáltal jelentős támogatást jelent az AÖP programban.

 

A termékek használatával és megvásárlásával kapcsolatos részletess információkkal mindenkor készséggel állnak rendelkezésre az AGRO.bio Hungary Kft. szaktanácsadói.