Így indul a repce a siker felé…

2023.08.31.

AGRO.bio

 

A képen Dr. Eőri Teréz, a közelmúltban elhunyt repcenemesítő egy elégedett repcetermesztővel. Dr. Eőry Teréz, akit a szakmában mindenki „Terinéniként” ismert kétségtelenül a repce legnagyobb hazai szakértője volt. „A repce termesztése” című könyve először 1986-ban jelent meg a Mezőgazdasági kiadó gondozásában. Jelenleg a 2001-ben kiadott megegyező című könyve a legújabb, amely a mai napig a repcetermesztés alapművének tekinthető.

Mi az AGRO.bio-nál sokat tanultunk tőle és ő mindig szívesen segített nekünk, mert szakmailag abszolút pártolta és minden fórumon propagálta a repce fejlődését segítő, termésbiztonságát és termésmennyiségét növelő mikrobiológiai csúcstermékeink használatát.

 

 

A levegős, nedves talajba került repcemag megfelelő hőmérsékleten 3-4 nap alatt csírázásnak indul. A nedvesség hatására a maghéj felreped és a két sziklevél, valamint a gyököcske növekedésnek indul. A fenti képen jól látható, hogy a repce gyökere milyen gyorsan nő lefelé, a gyökérnövekedés mértéke többszörösen meghaladja a föld feletti rész növekedését. Megfelelő körülmények között a repce karógyökere több mint egy méter mélyre is lehatol, hogy megfelelően el tudja látni a növényt vízzel és tápanyagokkal.

 

Döntő fontosságú tény:

 

A repce az a növény, amelynek az első három hónapjában – vagyis az ősz folyamán - eldől, hogy optimális körülmények között milyen termésszintre lehet számítani. Az van ugyanis, hogy gyakorlatilag az első levelek megjelenésekor megindul a termésképző szervek kialakulása. 5-10 leveles állapotban megjelennek az oldalrügyek kezdeményei, amelyekből tavasszal oldalhajtások és virágok fejlődhetnek. Ez az oka annak, hogy a repce megfelelő őszi fejlődése és ennek a lehető leghatékonyabb támogatása döntő mértékben befolyásolja a következő évi termést.

 

3 mikrobiológiai csúcstermék a repce hatékony támogatására:

 

A BactoFil Repce nevű talajbaktérium készítmény teljes körű támogatást nyújt a repcének a legfontosabb fejlődési szakaszában. A készítményben lévő baktériumtörzsek a gyökér növekedését serkentő növényi hormonokat termelnek, ezért a BactoFil Repcével kezelt területen fejlődő növény gyökerei mélyebbre nőnek és nagyobb gyökértömeggel rendelkeznek ezáltal több vizet és tápanyagot tudnak felvenni és kevésbé kitettek az esetleges száraz periódusnak. A készítményben található más baktériumtörzsek pedig megkötik a talajban lévő levegőből a nitrogént, valamint mobilizálják az amúgy nem felvehető foszfor és kálium tartalékokat, ezzel segítve a növény fejlődését. Ez a növénytápláló hatás 60 kg/ha nitrogén hatóanyagnak, valamint 35-35 kg/ha foszfornak és káliumnak felel meg.

 

A TrichoMax nevű készítmény használata erősíti a repce immunrendszerét és biokontroll hatásának köszönhetően csökkenti a talajból fertőző kórokozók nyomását. Az egészségesebb növényállomány jobban fejlődik, jobb lesz a télállósága és a termőképessége. A BactoFil Repce és a TrichoMax együttes használata fokozott hatékonyságot eredményez.

 

Megkésett vetés esetén a repce fejlődésének a gyorsítására és az ellenálló képességének a fokozására ajánlott az élő algasejteket és az algák által bioszintetizált anyagokat tartalmazó Algafix nevű készítmény használata. Az Algafix-et a repce levelére kell permetezni 8-12 leveles állapotban.

 

A két talajkészítmény használata 2 pontot jelent az AÖP programban.

 

Amennyiben repce vetést tervez Ön Tisztelt Gazdálkodó, akkor azt javasoljuk, hogy hívja fel a legközelebbi szaktanácsadónkat, aki szakmailag megalapozott, a terület adottságaihoz és a körülményekhez legjobban igazodó részletes szaktanácsot fog adni.

 

Marketing anyagok