Szántóföldi Napok – Fókuszban a talaj és a drónok

2023.06.12.

Június első hetében került megrendezésre Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow. Ez hazánk legnagyobb szabadföldi mezőgazdasági rendezvénye, amely kiváló lehetőséget ad a fajták, a technológiák és a gépek – működés közbeni – bemutatójára.

 

A mezőgazdasági mikrobiológiai termékeket forgalmazó cégek közül idén is az AGRO.bio Hungary Kft. volt az egyetlen, amely kisparcellákon mutatta be termékeinek hatását. A kezelt parcellák nem kaptak műtrágyát, a kontroll parcellák pedig annyi műtrágyát kaptak, amennyi megfelel a BactoFil kezelés hatásának. A BactoFil-lal és Cell-lel kezelt parcellák Algafix-es és Algater-es kezelést is kaptak, amely látványos eredményt mutatott.

 

 

A bemutató parcellák melletti kis pavilonban mindkét nap kiváló lehetőség volt a szakmai-baráti beszélgetésekre és az algatermékek mikroszkóp alatti megtekintésére.

 

 

Nálunk a szakmaiságot csak a hangulat múlhatta felül. A találkozásokat és a szakmai beszélgetéseket olykor egy pohárka Frittmann bor tette még kellemesebbé. Róluk annyit érdemes tudni, hogy ez a borászat birtokolja a borvidék első Év Bortermelője Magyarországon elismerést és Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke. Amúgy pedig múlt évben a teljes szőlőterületükön az AGRO.bio szőlőre készített technológiai ajánlatát használták a három mikrobiológiai csúcstermék kijuttatásával. A rendkívüli szárazság ellenére megfelelő lett a termésük. És hogy a borminőségen lehet ezt érezni? A borszakértők és a borszeretők válasza: igen.

 

 

A kiállítás egyik fókuszában egyértelműen a talaj állt. A hatalmas talajszelvényben Dr. Dobos Endre, a Magyar Talajtani Társaság elnöke tartotta folyamatosan a rendkívül érdekes és tanulságos ismertetést arról, hogy mit kellene csinálni a talajokkal és főleg mit ne, hogy az így nézzen ki, mint itt Mezőfalván és ráadásul ilyen szépen teremjen is.

 

 

A bemutató talajszelvény árokban 3 állomáson zajlott a szakmai ismeretterjesztés. Az első állomás a talajtan alapjaival foglalkozott.

 

 

A második állomás a talajélettan kérdéseit járta körbe. Sokan itt döbbentek rá, hogy ha úgy gazdálkodunk, mint 50 éve, akkor azt kapjuk, amit 50 éve. Ha ennél többet akarunk, akkor a leghatékonyabb a talajbiológiai csúcstermékek használatával rendezni a talajélet problémás elemeit.

 

 

A harmadik állomás pedig a talajművelésről szólt. Kiváló gépek állnak a termelők rendelkezésre, viszont az okszerű és a jól időzített használatra nagyon kell vigyázni.

 

 

A drónbemutatókat mindig nagy érdeklődés kísérte, hiszen ezek az eszközök hamarosan „uralni fogják” a szántók és a kertészeti kultúrák légterét. Ezekkel az eszközökkel a talajviszonyoktól függetlenül, taposási kár nélkül, hatékonyan és precízen lehet permetezni. A drónok széles választékából lassan minden üzem megtalálhatja a számára megfelelőt.