ÚJ TERMÉKEK A PALETTÁN

2011.04.09.

Az AGRO.bio Hungary Kft. megkezdte a KONDISOL növénykondicionálók és SOLVITIS lombtrágyák forgalmazását.

Az idén 10 éves AGRO.bio Hungary Kft. 2 évvel ezelőtt bővítette a BactoFil készítményekből álló termékpalettáját a Symbivit mikorrhiza készítmény forgalmazásával, amely rövid idő alatt nagy sikert aratott a professzionális kertészek körében. A múlt évtől a finn Verdera cég által gyártott Mycostop nevű mikrobiológiai növényvédőszer forgalmazását is az AGRO.bio Hungary Kft. végzi hazánkban és ezzel a - BactoFil, Symbivit, Micostop - három termékkel illetve termékcsaláddal teljeskörűvé vált a cég mikrobiológiai kínálata.

Ebben az évben egy újabb palettabővítés keretében a Kondisol növénykondícionáló- és a Solvitis lombtrágya termékcslád forgalmazását kezdte el az AGRO.bio Hungary Kft. Ezek hazánkban gyártott magyar termékek, amelyeknek optimális tápanyag/hatóanyag összetételüknek és kiváló miőségüknek köszönhetően jelentősen hozzájárulhatnak a termesztés eredményességéhez.

A Solvitis termékcsalád 7 készítményből áll: Solvitis Polifém, Solvitis Cu, Solvitis Fe, Solvitis Zn, Solvitis Mn, Solvitis Mg és a Solvitis Ca.

A termékek a mikroelemeket természetesen kelát vegyület formájában tartalmazzák, de egy nagyon fontos dologot meg kell ezügyben említeni. Nyilván minden gazdálkodó jól tudja, hogy a növényvédőszerek esetében is milyen nagy jelentősége van annak, hogy egy rézkészítmény a rezet rézoxiklorid, vagy réz-hidroxid formában tartalmazza, mint ahogy egy kénkészítménynél a szemcseméretnek is döntő jelentősége van. Szóval a Solvitis termékeknél a kelátképző anyag nem a régi öreg etilén-diamin-tetraecetsav (EDTA), hanem az úgynevezett EDDHSA. Hogy szemléletes legyek, a mobiltelefonok esetében is érdemes utánanézni az egyes rövidítéséknek, hiszen az akár nagyságrendeket is jelenthet az adatátvitel sebességében is a minőségében is sokat számít. A Solvitis termékekben a kelátképző anyag az etilén-di-2-hidroxi-5-szulfofenil-acetát. Érdemes megjegyezni, hogy kelátképző minden olyan anyag, amely egy fémionnal komplexet képez. A legtöbb bolti élelmiszerben is rengeteg a kelátképző, amiket többnyire E számokkal jelölnek (citromsav, borkősav, foszforsav stb.). Lényeg a lényeg, hogy az EDDHSA egy kiváló kelátképző, amely jelenleg a legalkalmasabbnak tekintett a fémionok növénybe juttatására.

A Solvitis lombtrágya termékcsalád használata a termesztett kultúrától függően a hiánytünetek megelőzésére/gyógyítására, valamint a termésmennyiség növelésére és a minőség javítására, az adott tápanyagra a legérzékenyebb/leginkább reagáló fenofázisban, évente 1-3 alkalommal, 1-3 liter/ha adagban javasolt.

A Kondisol növénykondicionáló termékcsalád tőzeg és gilisztahumusz keverékének alkáli-karbonáttal kivont vizes oldata, valamint makro-, mezo- és mikroelemek.

A Kondisol valamennyi kultúrában használható 5-7 liter/ha adagban, évente 2-5 alkalommal, 50-500 liter vízben kipermetezve.

A Kondisol N a szántóföldi kultúrákban használható 3-7 liter/ha adagban, évente 2-5 alkalommal, 50-500 liter vízben kipermetezve.

A Kondisol B+S szintén minden kultúrában használható, 4-6 liter/ha adagban, évente 2-5 alkalommal, 100-500 liter vízben kipermetezve.

A Kondisol termékcsalád Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirata egy kattintással letölthető a következő linkről: http://agrobio.hu/?base=downloads&cid=7


Az utóbbi évek termesztési gyakorlata és a mezőgazdaságot érintő gazdaságossággal kapcsolatos kihívások egyértelműen megmutatták, hogy a termesztett növény tápanyagellátását és kondicióját nem - csak - a földre szórt műtrágyával kell/lehet megoldani, hanem megfelelő talajbaktérium készítmény és megfelelő kondicionáló és lombtrágya használatával kell azt kiegészíteni.

Az én személyes véleményem az, hogy nem érdemes drága külföldi műtrágyára költeni, még akkor se, ha azokat jól hangzó érvekkel és drága marketing fogásokkal igyekeznek rásózni a jónépre. A legolcsóbb műtrágyát nyugodtan meg lehet venni, akkor is ha ukrán import, akkor is, ha orosz, és azt érdemes kiegészíteni megfelelő időben, megfelelő módon kijuttatott, megfelelő tápanyagösszetételű levéltrágyával. Ezt az ésszerű megoldást vagy a tág tápanyagutánpótlási lehetőséget is a megfeleő BactoFil termék használata alapozza meg.

Kedves Tisztelt Olvasó! Kedves Tisztelt Gazdálkodó!

Legyen óvatos, a műtrágya használattal. Ha a Pétisónál jobbnak mondott műtrágyát kínálnak Önnek drágábban, akkor vigyázzon. A Pétisó ugyanis egy etalon. Olcsóbbat meg lehet venni és kiegészíteni, ahogy fentebb írtam, de a Pétisónál drágábban adott/vett műtrágya a francia, olasz, holland vagy finn gyártó extraprofitját biztosítja. Amikor növénykondicionálót illetve lombtrágyát használ, akkor pedig arra kell ügyelni, hogy a kijuttatás kora reggel vagy késő délután történjen és ebben az esetben is nagyon kell ügyelni a megfelelő alkalmazástechnikára.