HA PIROSBA MEGY A MUTATÓ, AKKOR A NÖVÉNY SZENVEDNI FOG...

2011.03.10.

Most van a legalkalmasabb idő a talaj- tömörödöttség ellenőrzésére és szükség esetén a javító műveletek elvégzésére.

Kedves Tisztelt Olvasók! Szinte természetes dolog, hogy aki növénytermesztéssel foglalkozik, az nagy gondot fordít arra, hogy megismerje a talaj tápanyagtartalmát és műtrágyák kiszórásával próbáljon a növény számára kedvező életfeltételeket teremteni annak érdekében, hogy a termesztett növény jó termést adjon.

Az a helyzet, hogy a növény számára legalább akkora - sokak szerint sokkal nagyobb - jelentősége van a megfelelő talajszerkezetnek, mint a tápanyagtartalomnak. Ha tömörödött a talaj, akkor a növény szenved. Érdemes ezért beszerezni egy talajtömörödöttség mérő eszközt és a tavaszi talajmukák előtt jópár helyen, legalább 50 cm mélyre leszúrni. Ha a mutató a pirosba megy, akkor a növény szenvedni fog. Éhezni, fázni és fuldokolni. Tudom, hogy erős szavak ezek, de bizonyosan igazak. Éhezni fog a növény, hiszen a tömörödött, levegőtlen talajból akkor sem tudja felvenni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, ha abból amúgy túlkínálat van. A levegőtlen talajban a nitrogénkötő baktériumok is tehetetlenek és a növény kisebb gyökérzete végleg megpecsételi a sorsát. A növény éhezni fog. A tömörödött, levegőtlen talaj lassabban melegszik fel, ezért a tavasszal elvetett magyok és a fiatal növények fáznak. Nem szeretném ragozni a kérdést, lényeg a lényeg Tisztelt Olvasók, hogy a jó talajszerkezet a jó termés kiindulópontja. Sokkal többet számít az - ezen a tavaszon különösen - hogy, milyen talajt sikerült csinálni a vetésnek, mint a fajtaválasztás és a növényvédelem amblokk. Erős szavak ezek, de úgy érzem, igazak. Hiába a legjobb növényfajta, a legjobb permetezőszer vagy a drága műtrágya, ha tömörödött a talaj - a mutató a pirosba ment - sok jóra bizony nem lehet számítani.

A képen az amerikai (Streetsboro, Ohio) Agratronix cég által gyártott talajtömörödöttség mérő eszköz látható egy éppen még elfogadható terület vizsgátata során. Mellette az ábrán az eszköz oldalról. Ez a világ egyik legjobb- és vezető negvességmérő és tömörödöttségmérő műszereket gyártó vállalata. Az eszköz hazánkban is kapható, beszerzésében az AGRO.bio Hungary Kft. munkatársai készségesen segítenek minden Tisztelt Érdeklődőnek, vagyis közvetlenül a cégtől megvásárolható. Az eszköz nagyfokú pontosságát részben az adja, hogy az ábrán is láthatóan kétféle méretű vég csavarozható rá a talajkötöttség függvényében. Ha a nagyobb vég van rajta, akkor a skála külső- ha pedig a kisebb vég, akkor a belső kalibrálása szerint kell a mért értéket értelmezni. Ahhoz hasonló ez, mintha egy zacskó cukrot, meg egy zsák lisztet nem egy mérlegen mérnénk, hanem lenne egy mérleg a kis súlyekhoz és egy másik a nagyobbakhoz. Ez garantálja, hogy mindig a legpontosabb mérési tartományban mérjen az eszköz.


Végezetül, mit lehet tenni, ha a mutató a pirosba ment és mit érdemes tenni ezen a tavaszon:

Ekéket pihentetni. Szántást hanyagolni.

Grubbereket, lazítókat dolgoztatni, lehetőleg minél mélyebben.

A talajmunka-, magágyelőkészítés során vagy megfelelő gép esetén a vetéssel együtt BactoFil talajbaktérium készítményt kijuttatni. Egyszikű növénynek BactoFil A 10-et, kétszikűnek BactoFil B 10-et.

Még jobban ügyelni a megfelelő vetésidőre, a naptárral nem törődni, hanem mérni a talajhőmérsékletet és csak akkor vetni, ha a talaj 10-cm mélyen már legalább 8 fokos. Ne feledjük, hogy a vetőmag nagyon nem érzi jól magát a hideg, nedves földben, nőni nem nő, viszont a kórokozók és a kártevők nem kímélik.

Miért BactoFil?

Mert javítja a talajszerkezetet, ezéltal a növény jobban nő és a művelési költség csökkenni fog, hiszen a lazább talajon kevesebbet fogyaszt a traktor. A készítményekben lévő hasznos talajbaktériumok olyan növényi hormonokat bioszintetizálnak, amelyek erőteljesebb növekedésre serkentik a növényt. A termék használata kiegyenlítettebb tápanyagellátást biztosít a növénynek, ami javítja a természetes ellenálló képességét.