SEJ, A MI LOBOGÓNKAT FÉNYES SZELEK FÚJJÁK...

2011.04.01.

Pillanatképek a nyolc mezőgazdaságban érdekelt cég 6 állomásos rendezvényéről.

Kedves Tisztelt Olvasók! Volt egyszer, hol nem volt, 8 mezőgazdaságban érdekelt cég - Agrárin, AGRO.bio, Deraland, Farmcenter, Fliegl, Güttler, Invest, Pöttinger - amelyek úgy döntöttek, hogy a manapság divatos széthúzás helyett összefognak és megszervezik az idei tavasz legnagyobb szántóföldi bemutató sorozatát, az ország 6 pontján. Tegnap a Pest megyei Kartalon kattintottam a képeket és megpróbálok egy kis bepillantást adni a nagy érdeklődéssel kísért, nagyon jó hangulatú és igencsak látványos bemutatóba.

A gépsor első tagja az Invest által forgalmazott Tecnoma permetező volt, amit természetesen a szintén Invest-es IH Case traktor vontatott. A 24 méter munkaszélességű géppel nagyon szépen lehet permetezni és még területteljesítmény is van, ami azért jó, mert nem hátrány, ha nem napokig tart egy nagyobb tábla lepermetezése. A gép színe amúgy fiatalos, dinamikus, elsőre nekem kicsit túl zöldnek tűnt, de meg lehet szokni és a méretéből adódóan nem kell félni, hogy elkallódik egy hasonlóan zöld búzatáblában.

Az a lényeg viszont, hogy akármilyen jó a gép, azt rendszeresen ellenőrizni kell és főleg a szórófejekre, jobban mondva a fúvókákra kell ügyelni, ami viszont a Farmcenter Kft. asztala. A Farmcenter felkérésére Kocsis László Úr, a MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának munkatársa mutatta be a permetezőgép vizsgálatának legeszszerűbb, viszont nagyon látványos és megbízható módját. Ha beindítjuk a gépet és aláteszünk egy speciális permetgyűjtő tálcát, akkor megláthatjuk, hogy mennyire egyenletes a permetléeloszlás. Erre nagyon kell ügyelni, mert ha egyes csíkokba kevesebb permetlé megy, akkor ott nem lesz megfelelő a védelem, ha meg a kelleténél több, az egyrészt drága pazarlás, másrészt gyomirtószer esetén a kultúrnövényt is rendesen haza lehet vágni.

Azért ez szép látvány... A legfontosabb dolog, hogy a legeslegjobb permetezőszer is csak annyit hat, amennyi- és amilyen egyenletesen eljutott belőle a növény vagy a talaj felszínére. Szóval én inkább olcsóbb permetezőszereket szórnék ki jól, egy jó géppel és jó szórófejekkel, mint a drágákat egy leharcolt géppel vacakul.

A piros IH Case (Invest) traktor mellett pirosban Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, aki a tavaszi BactoFil-os talajaktiválás fontosságát és az idei szezon aktualitásait ismertette a résztvevőkkel. A traktor mögött - lenti kép - a Güttler kiváló talajművelő gépe, amelyre egy nagyon korszerű BactoFil JET készülék lett felszerelve, amelynek a szép sárga (Capri) tartálya a traktor elejére került. A fenti kép közepén Soós Sándor (zöld mellényben), aki a rendezvénysorozat fő szervezője, motorja és kiváló, kiváló moderátora volt. Mellette Huszár Jenő Úr, a Farmcenter Kft. ügyvezetője, aki a kijuttatástechnika legújabb megoldásairól beszélt.

Nem vagyok a Güttler cég reklámembere, de egy apróságot, belsőséget megjegyeznék róluk illetve a termékeikről. A talajművelő gépeik szépek, nagyon szépen dolgoznak és ezek Magyarországon, Hódmezővásárhelyen készülnek, de nem csak itt készülnek, hanem itt is tervezik őket, a magyar földekre a magyar gazdálkodóknak. Gondoltam, ezt azért nem árt tudni egy esetleges talajművelő eszköz beszerzése előtt. Ja és még egy belsőség: Güttler gépből már több, mint 1000 darab bizonyít a magyar földeken, akárcsak a Farmcenter Kft. által tervezett és gyártott BactoFil JET-ből. Én speciel nem mertem volna belenyúlni a SUPERMAXX elnevezésbe - így hívják a Güttler fenti képen látható gépét - de a Güttler-nél gondolom nem olyan szívbajosak, mint a magamfajta bizonytalankodó marketinges és bevállalják, hogy SUPER, meg MAX, ráadásul még egy iksszel megnyomatékosítják. Egy szó mint 100, ezen a gépen nem szerepel a Güttler ikonikus, emblematikus szabadalma, a Güttler henger, de aki jó szántáselmunkálót- magágykészítőt akar, annak ajánlanám. Még annyi, hogy a kék csík az első kapasor mögött a BactoFil JET csövei. Vetés előtt ezzel lehet, ezzel érdemes...

Güttler Földmester. Találó, jó név egy csúcsszuper magyar talajművelő gépnek. Ahogy ez belehasít a földbe, lazít, kever, rögöttör, egyenget, mesteri...

A fenti képnek nincsen semmi szakmai mondanivalója, ezért aztán nem volt szívem kihagyni. Hát nem szép, ahogy a szép tavaszi napon, a szép piros traktor, a szép piros gép előtt. IH Case + Güttler. Ha gazdálkodó lennék, bevállalnám...

"Alea iacta est" - "a kocka el van vetve" mondta Julius Caesar Krisztus előtt 49. január 19-én, amikor a seregével átkelt a Rubicon folyón. A Pöttinger Terrasem magágykészítő vetőgéppel meg a búza van elvetve...


Bonus track: a címszöveg Jankovich Ferenc - kiváló költőnk alkotása. A felszabadulás után iródott vers megzenésített változata évtizedeken át az ünnepségek megkerülhetetlen, kihagyhatatlan eleme volt.