KUKORICA GYOMIRTÁS MÉLYENSZÁNTVA

2011.06.06.

A Fejér-megyei Kormányhivatal NTI Velence nagyon nagyon tanulságos bemutatót tartott a megye növényvédőseinek.

Amikor közel száz növényvédős belegázol egy olyan kukoricatáblába, amelyben a Fejér-megyei Növényvédő Állomás (retrospektív) szakemberei abszolút precizitással és professzionalitással 27 gyomirtószer illetve kombináció összehasonlító kísérletét állították be, akkor bizony mélyen szánt a szakma. Az egyes parcellák megtekintését kiválóan moderálta és kommentálta Gyulai Balázs, az Állomás vezető munkatársa. Számomra egyértelműen az volt ennek a gyomirtási bemutatónak a tanulsága, hogy a hazánkban elérhető mintegy 80-90 kukorica gyomirtó szerkombinációból - a megtekintett 27 alapján ez belátható - nagy gondossággal kell kiválasztani azokat, amelyek a terület talajviszonyai, előveteménye, talajművelése és gyomfertőzöttsége alapján megfelelőek lehetnek. Ekkor már csak az a kockázat, hogy milyen idő lesz a kukorica korai fejlődési stádiumában, hiszen ez is jelentős hatással van az egyes gyomfajok megjelenésére és bizonyos készítmények hatékonyságára.

Gyomirtószerfronton természetesen csak akkor várható a gyártó által ígért hatás, ha a készítmény a megfelelő időben (a kukorica vagy egyes célgyomok adott fejlettségénél), a megfelelő adagban, a megfelelő időjárási körülmények között, megfelelő lémennyiséggel és megfelelő szerborítással kerül kijuttatásra. Ezt eddig is mindenki tudta, már vagy évtizedek óta, de amikor Huszár Jenő, (a felső és az alsó képeken csíkos pólóban) a Farmcenter Kft. ügyvezetője vette át a szót és a mikrofont, majd a permetezéstechnika és különösen a szórófejválasztás fontosságáról kezdett beszélni, egy megdöbbentően látványos kísérletet bemutatva, akkor még a szakma öreg rókái is meglepettnek látszottak egy kicsit.

A kísérlet egy kicsit sem volt agyonbonyolítva. Annyi volt az egész, hogy egy meglehetősen elterjedt, bevált és mondhatni a kukorica gyomirtás egyik standardjának számító kombinációt - Stellar + Dash - azonos adagban, azonos lémennyiséggel és ugyanakor permeteztek ki, három parcellába. Egy apró (-nak látszó) különbség volt csak a három parcella között. Mégpedig a kijuttatás során használt szórófejek. Mindhárom parcellát új- és azonos gyártó által gyártott szórófejekkel permetezték. Az egyiket egy jó minőségű, viszont hagyományosnak mondható konstrukciójú szórófejjel, a másikat egy korszerű, légbeszívásos szórófejjel, míg a harmagikat egy légbeszívásos, kettős réses szórófejjel. Az eredmény abszolút magáért beszélt, hiszen a hagyományos szórófejjel kijuttatott készítmény parcellájában is szépen látszotak a pusztuló gyomokon a hatóanyagok nagyon jellegzetes tünetei, viszont a kettős réses fúvókával kezelt parcellában gyorsabb és erőteljesebb hatás volt látható. A két legalsó kép talán visszaad valamit a látványból. Ezzel a kérdéssel - a fontossága miatt - a közeljövőben megpróbálunk majd részletesen foglalkozni.

A rendezvény egyik fontos pontja volt a permetezőgépek illetve a szórófejek állapotát mutató vizsgálati módszerek bemutatása, hiszen könnyen belátható, hogy ha például egy készítményből egy litert kell kijuttatni egy hektárra, akkor egy négyzetméterre jó esetben egy tized köbcenti anyagnak kell jutni, ilyen kis mennyiségnél pedig elég az, ha egyik másik szórófej nincs a toppon szórásképileg, máris csúnya gyomcsíkok jelezhetik a problémát. Ami pedig az érem egyik oldala, a másik pedig az, ha egyes csíkokba a kopotas vagy a tisztítás során hazavágott szórófej miatt dupla esetleg tripla adag megy, akkor a következő kultúrában adódhatnak problémák.

Lényeg a lényeg, ha a speciális szórásképellenőrző tálcát betolják a szórókeret alá és beindítják a permetezőt, akkor a tálca bordái összegyűjtik az adott sávba jutó permetlevet (a vizsgálat alatt természetesen vizet). Ha felállítjuk a tálcát, akkor az aljába összegyűlt folyadék felszínén úszó (lebegő) golyók mutatják a szórás egyenletességét.

Kocsis László Úr, az állomás kiváló szakembere a szórófejek állapotának vizsgálatára szólgáló alapvető eszközt, az átfolyásmérőt mutatta be. Ezzel a készülékkel gyorsan és pontosan lehet ellenőrizni azt, hogy az egyes szórófejek között van-e és ha igen mekkora különbség a permetlé átfolyásának a vonatkozásában.

Miután a mezőgazdaságban (is) minden mindennel összefügg, ezért természetesen a megfelelő talajművelésnek nagy jelentősége van, amihez viszont megfelelő talajművelő eszköz szükséges. Az ikonikus, emblematikus Güttler cég ikonja és emblémája a Güttler henger, ami olyan egyedi és olyan utánozhatatlan, hogy már csak azért sem gyárthatja más cég, mert ezt szabadalom védi. A Güttler egyik kiváló gépe a Supermaxx az a kakukktojás, amin pont ez a Güttler henger nincs. Ennek ellenére a nem túl agyonbonyolított, viszont nagyon jól tervezett és jól megcsinált gép nagyon jól elmunkálja a szántást, jól meglazítja a főldet. Ezért aztán az ilyen földben a kukorica is szépen nő, meg minden. Annyit megjegyeznék még Güttler témában, hogy ezeket a gépeket a hazai talajviszonyokat kiválóan ismerő kiváló magyar szakemberek tervezik és a hódmezővásárhelyi üzemben magyar emberek készítik. Ma már több, mint 1000 Güttler talajművelő gép műveli a földjeinket, ami azért jelent valamit. A gépet amúgy Vörös Endre a Güttler értékesítési menedzsere (felső képen, fehér ingben, mikrofonnal) mutatta be a rendezvény résztvevőinek. A maximálisan jó Supermaxx gép kiválóan alkalmas a BactoFil JET felszerelésére és a BactoFil termékek egyenletes talajba való bejuttatására-bekeverésére. Ezért aztán erre a gépre lett felszerelve a BactoFil JET, amelyet a készülék konstruktőre és gyártója a Farmcenter Kft. ügyvezetője Huszár Jenő mutatott be (lenti kép).

A BactoFil JET legújabb - igazi áttörést jelentő - konstrukciója is bemutatásra került, erről részletesen fogok írni a közeljövőben.

Szóval a felső képen látható a május 24 én, kettős réses- légbeszívásás fúvókával kijuttatott 1-1 liter/ha Stellar + Dash kombinácó. Annak ellenére, hogy - szerintem - egy kicsit korábban kellett volna ezt a kombinációt kijuttatni, a hatás nagyon nagyon meggyőző. Az alsó képen a nem kettős réses fúvókával kijuttatott azonos kezelés hatása, amely - ahogy fentebb írtam - szintén egyértelműen hazavágja a területen domináló magról kelő kétszikű gyomokat, de azért, azért a kettős réses fúvóka hatása ütősebb. Mondjuk ha korai posztban (12-16 BBCH-nál) ment volna ki az anyag, akkor valószínűleg nem lett volna ennyire látványos a fúvókahatás.

Miután ezt az oldalt nem csak növényvédősok olvassák, ezért megjegyezném, hogy a Stellar attól olyan jó, mert éppen azt tudja, amit a kukoricában kell. Két hatóanyag gyári kombinációja, az egyik a már etalonnak számító benzoesav származék, a dikamba, a másik meg a topramezon. A Dash gyorsítja és erősíti a Stellar hatását. Végezetül még annyi, hogy én spec. szeretem azokat a növényvédőszer neveket, amik jelentenek valamit, mert azokat szerintem könnyebb megjegyezni. Szóval a Stellar kb. azt jelenti, hogy csillagos, bár ezt a szót ebben az értelemben elég ritkán használják. Az angol szlengben a stellar szó a nagyon jó (baromi jó, állati jó, tök jó, f.sza) egyik szinonímája.