OMÉK... EGY SZENZÁCIÓS KIÁLLÍTÁS KÉPEI

2011.10.03.

A 75. OMÉK a magyar mezőgazdaság kétségtelenül méltó ünnepe volt.

Kedves Tisztelt Olvasók! Aki járt a a 75. OMÉK-on, az bizonyára egyetért velem abban, hogy nagyszerű, kiváló kiállítás volt, olyan, amelyre tényleg érdemes volt 6 évet várni. Utólag kétségtelenül szerencsés döntésnek bizonyult, hogy idén rendezzék az amúgy 5 évente szokásos kiállítást, hiszen idén a mezőgazdaság feltételei, állapota és hangulata sokkal sokkal jobb, mint egy évvel korábban volt.

Az OMÉK egyik legnagyobb és leglátványosabb területe a magyar állattenyésztés bemutatása. A kis pelyhes állatkáktól a nagy szőrös állatokig volt minden, nagyon kultúráltan kiállítva. A fenti képet egyrészt azért választottam, mert szerintem cukiság vonatkozásában a kábé hetes kiscsirkéket nehéz űberelni, másrészt az írás címét Muszorgszkij, Egy kiállítás képei című zongoraműve ihlette, amelynek talán legszebb része a Csibék tánca. Az állatok mellett a másik nagy szekció a gépek. A világ legjobb mezőgazdasági gépei szinte mind megtekinthetőek voltak a kiállításon. Fent a csibék melletti képen egy Massey Ferguson traktor, gyerek méretben, a BactoFil JET és a BactoFil TARLÓJET bemutatására, az AGRO.bio Hungary Kft. és a Farmcenter Kft. standján.

Időtlen ragyogás... (timeless glory) A Dutra traktor tekintetvonzó erő vonatkozásában mindent vitt. Még azok is hosszasan időztek előtte, akiknek az életében nem elsősorban a mezőgazdasági gépek jelentik a főcsapást. A kifogástalanul elegáns, öltönyös urat bizonyára sokan felismerik...

Az AGRO.bio Hungary Kft. standját többnyire az életteli pezsgés jellemezte. Sokan megálltak, hogy a mikroszkópba pillantva megnézzék a BactoFil termékekben lévő izgő-mozgó kis baktériumokat. A képen Zsigmond Ágnes az Agronapló szaklap vezetője. A mikroszkóp mellett látható zacskókban amúgy egy igazi mikrobiológiai termékelőállítási áttörés látható. A BactoFil mikrogranulátum.

A BioFil Kft. jelenlévő kutatói - élükön Dr. Kutasi József, a cég kutatási vezetője (a fenti kép bal szélén) - tájékoztatták a kedves érdeklődőket a legújabb kutatási eredményekről, ezen belül a kukoricabogár lárva kártétele elleni biológiai védekezési lehetőségről és az új projektről, a stressztűrő talajoltó anyagok fejlesztéséről.

Az életteli pezsgés része volt a "BactoFil Stand Up" vagyis a stand kis színpadán zajló szakmai beszélgetések, amelyek keretében sok-sok érdekes téma merült fel. A fenti képen Daoda Zoltán (jobbra) az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója beszélget Lőwy Barnával (középen) a Massey Ferguson markeringesével és Kovács Gáborral (balra) a Vaderstad képviselőjével. A téma - nem meglepő módon - a traktorokkal, kombájnokkal, talajmunka gépekkel és vetőgépekkel kapcsolatos aktuális kérdések voltak.

Az életteli pezsgés része volt a "Fenntartható Mezőgazdaság Követe" címet tanúsító oklevelek átadása azoknak a gyakorlati szakembereknek, akik az elmúlt évek során kivételesen sokat tettek azért, hogy a magyar termőfölt még sokáig termőképes legyen. A "Fenntartható Mezőgazdaság Követeit" a közeljövőben egyenként bemutatjuk a Tisztelt Olvasóknak, hiszen mindnyájan nagyon értékes tapasztalatokkal és követendő példákkal rendelkeznek. A fenti képen György Dániel (középen) az egyik FM követ és az AGRO.bio Hungary Kft. vezetői. Az oklevelet átadó Márton Balázs ügyvezető igazgató (jobbra) és Daoda Zoltán szakmai igazgató (balra).

A standon bemutatott egyik újdonság a BactoFil termékek por alakú változata volt, amely a kertészetek, a házikertek, a balkonládák és a virágcserepek talaját aktiválja és ezáltal egészséges, erős, gyorsan fejlődő, szép és jó termést adó növényeket eredményez. A kiállítás látogatói közül sokan éltek a lehetőséggel, hogy az OMÉK-on kedvezményesen lehetett vásárolni ezekből a termékekből.

A standon bemutatott másik újdonság a BactoFil TARLÓJET volt. A berendezés lelke - ahogy gyakorlatilag minden permetlé kijuttató berendezésnek - a fúvóka. A fenti kép a TeeJet fúvókából kilépő vizet mutatja, ahogy a szemünkkel is látjuk. Ezeknek a fúvókáknak az a különlegessége, hogy akár 5 méter szélességben is képesek jó minőségben szórni, ráadásul a permetcseppek kevésbé érzékenyek a szél elsodrására.

A BactoFil TARLÓJET speciális fúvókájából kilépő permet, ahogy a szemünkkel azért nem látjuk. Nyugodtan írom le, hogy jelenleg ez a talajbaktérium készítmény kijuttatására fejlesztett legkorszerűbb készülék, amely már megvásárolható az AGRO.bio Hungary Kft-től és minden bizonnyal sikeresen használható a kukoricatarlókon lévő növénymaradványok lebontására használható BactoFil CELL kijuttatására.

A rendezvény szakmai programja európai uniós társfinanszírozással, a KMOP-1.1.1.-08/1-2008-0042 és KMOP-1.1.1.-09/1-0023 projektek támogatásával valósult meg.