RUDOLF DIESEL és a biodízel

2008.03.18.

150 éve született a dízelmotor feltelálója és a bíodízel program első szószólója.

Ma 150 éve született Rudolf Diesel a dízelmotor feltelálója. Párizsban született, Londonban és svájcban nőtt fel, majd németországban élt. 1892-ben szabadalmaztatta a motort, amely először 1893 augusztus 10-én működött és adott le 13 lóerőt. Az USA-ban 2002-óta a születésének a napján tartják a Biodízel Napot, máshol augusztus 10-én az első motorműködés napján.

És mi köze neki a biodízelhez? Egy rövid idézet mindent megmagyaráz:

"The use of vegetable oils for engine fuels may seem insignificant today. But such oils may become in course of time as important as petroleum."

Szabad ferdítésemben: "A növényi olajok felhasználására motorok hajtására ma még jelentéktelennek tűnhet. De ezek az olajok idővel olyan fontosak lehetnek, mint a petróleum."

Rudolf Diesel 1913 szeptember 29-én Antwerpenben felszált az SS Dresden nevű kompra. Másnap reggel nem volt a kabinjában, csak október 18-án találták meg a holttestét a Scheldt folyó vizében.

Halálával kapcsolatban 3 teória létezik.

1., Öngyilkos lett. (egy 55 éves dúsgazdag ember esetében ez megeshet, csak különös)

2., A német hadsereg. (Diesel erősen ellenezte, hogy a német tengeralattjárókba az ő motorjait építsék, viszont ez nem tetszett a német hadseregnek)

3., Az "olaj lobbi". (az "olaj lobbi" nem lelkesedett az ötletért, hogy Diesel megcsinálja a biodízel hajtású motort)

A biodízel üzemanyagot amúgy csak 1937 augusztus 1-én szabadalmaztatták Belgiumban. Napjainkban a kisebb repülőgépek között gyorsan terjed a dízelmotor és a Boeing a NASA-val szépen halad a repülőgépek bio üzemanyagának kifejlesztésében.