A MAGYAR MIKROBIOLÓGIA NAGY NAPJA

2008.04.28.

Ma 31 évvel ezelőtt nagyon nagy elismerése volt a magyar mikrobiológiának, hogy 65 ország aláírta a Budapesti Megállapodást.

A tudományos diplomáciában nagy jelentősége van egy nemzetközi megállapodás aláírásának a helyszínének, hiszen a megállapodás rövid megnevezése maga az aláírás helyszíne. Ezért volt különösen nagy megtiszteltetés és elismerés a magyar mikrobiológia számára, hogy 1977-ben április 28-án Budapesten írta alá 65 ország képviselője a mikroorganizmusokal kapcsolatos legjelentősebb megállapodást. A megállapodás rövid neve: Budapest Treaty, ami budapesti szerződést, megállapodást vagy egyezményt jelent. A teljes megnevezés: Budapest Treaty on the International Recognition of the Deposit of Microorganisms for the Purposes of Patent Procedure.

Angolul tudó érdeklődők megtalálják a megállapodás anyagát a WIPO (World Intellectual Property Organization) internetoldalán az alábbi linken.

http://www.wipo.int/treaties/en/registration/budapest/index.html

Én - aki nem vagyok mikrobiológus - azt gondolom, hogy ez a 31 éves tény nyilván nem garantálja a magyar mikroorganizmus készítények minőségét. Abban azonban biztos vagyok, hogy ez a megállapodás jelentősen hozzájárult az érintett magyar termékek nemzetközi elismeréséhez.