TALAJBAKTÉRIUM KÉSZÍTMÉNYEKBŐL TAVASSZAL, A HIDEGTŰRŐ TÖRZSEKET TARTALMAZÓ A JÓ

2010.03.15.

A BactoFil termékek olyan hidegtűrő baktériumtörzseket tartalmaznak, amelyek tavasszal különösen fontos előnyöket nyújtanak.

Közismert dolog, hogy a tavaszi vetésű szántóföldi növények esetében akkor jön el a vetés ideje, amikor a talaj hőmérséklete reggeli mérés esetén is eléri a 8 Celsius fokot, a vetés mélységében. A BactoFil talajbaktérium készítmények kijuttatását pedig legalább 1-2 héttel a vetés előtt érdemes elvégezni, hiszen így bőven van idelye a kijuttatott baktériumtörzseknek a felszaporodásra, az N fixálásra vagy például az ilyenkor nagy jelentőségű indol-3-ecetsav termelésre.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan lehetséges ez, mivel a talajbaktériumok hőoptimuma 20 Celsius fok felett van és még a lassú szaporodásukhoz és a hasznos életfunkciójuk folytatásához is legalább 15 C. fokra van szükség.

A válasz nagyon egyszerű:

A Saniplant Kft. kutatóinak sikerült a BactoFil termékekben lévő baktériumokbók szelekciós nemesítéssel - azok genetikai variabilitását kihasználva - olyan hidegtűrő sejtvonalakat izolálni, amelyek már +6 Celsius fokos talajban is képesek intenzíven szaporodni, eredeti, számunkra értékes tulajdonságaik megtartása mellett.

A fenti kép jól mutatja, hogy milyen látványos különbség van a hidegtűrő- és a nem hidegtűrő törzsek felszaporodásában, alacsony talajhőmérsékleten.

Az eddigiek értelmében belátható, hogy tavasszal valójában csak olyan baktérium törzseket tartalmazó talajbaktérium készítmény kijuttatásától várható kézzel fogható illetve szemmel látható eredmény, amelyek alacsony hőmérsékleten is "működőképesek". Jelenleg a BactoFil termékcsalád az egyetlen ilyen a piacon.

Végül egy jó tanács:

A BactoFil termékek használata egészen biztosan megéri minden szántóföldi növény esetén, de különösen ajánlott ott, ahol:

- elmaradt az őszi alaptrágyázás, vagy annak mennyisége nem érte el a megfelelő szintet

- a talaj vízoldható N tartalma kevesebb az optimálisnál

- az N hatóanyag kijuttatása olyan formában történt, amelynek a felvételéhez szükség van a talajbaktériumok élettevékenységére

- a talaj szerkezete "kívánni valót hagy maga után"

- egészségesebb, ellenállóbb növényeket szeretnének termeszteni

- növelni szeretnék a termésbiztonságot