XI. ORSZÁGOS BURGONYA NÖVÉNYVÉDELMI TANÁCSKOZAS és BEMUTATÓ

2013.07.01.

Június 27-én került sor a nagy érdeklődéssel kísért rendezvényre, amelyen az AGRO.bio termékeivel kezelt parcella volt a leglátványosabb.

Idén június 27-én 11. alkalommal került megrendezésre az Országos Burgonya Növényvédelmi Tanácskozás és Bemutató a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának szervezésében. Magyrország kétségtelenül legjelentősebb burgonyás eseményére az egész országból, sőt még a határon túlról is érkeztek érdeklődők, hiszen ez az a nap, amikor a burgonyatermesztésben érdekeltek megtekinthetik a legújabb fajtákat, meghallgathatják a burgonya növényvédelmében és tápanyagellátásában élenjáró cégek aktuális ajánlatait és az egyes bemutató parcellákban megnézhetik, hogy milyen képet mutatnak az egyes technológiák a gyakorlatban.

 

A Pannon Egyetem nagyelőadója zsúfolásig megtelt. Dr. Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatójának megnyitója és bevezetője után Daoda Zoltán, (fenti kép) az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója kezdte az előadások sorát. Látványos és érdekes előadásban mutatta be, hogy miért elsődleges fontosságú az élő-, egészséges termőtalaj a burgonya számára és hogy miért nélkülözhető nehezen napjainkban az innovatív mikrobiológiai megoldások - mint a BactoFil Technológia - használata a sikeres és fenntartható burgonyatermesztésben.

 

A Syngenta és az AGRO.bio - mint az ECOTECH Programban együttműködő stratégiai partnerek - azonos parcellában mutatta be a burgonyára ajánlott növényvédelmi és BactoFil Technológiáját.

A fenti képen az AGRO.bio Hungary Kft. termékeinek kijuttatási adatait bemutató tábla közelről.

 

A Syngenta növényvédelmi technológiája is kiválóra vizsgázott. A jól bevált klasszikus a Dual Gold és a kombinációs partnere szép, gyommentes burgonyát eredményezett, a fitotoxicitás tünetei nélkül, de ez az Algafix (levéltrágya) mikrobioógiai lombtrágya használata mellett gyakorlatilag természetes. A gombáknak gyakorlatilag nem volt esélye, elnézve a fungicid arzenált. Az Actara és as Chess pedig 2 olyan rovarírtószer, amelynek a használata mellett bizonyosan nyugodtan lehet aludni a rovarkártevőktől.

 

Az AGRO.bio - Syngenta parcella látványos zöld állománya egészséges, jól fejlődő burgonya ígéretét mutatta. Nem nagyon találtam, sárgult, beteg, rágott levelet.

Természetesen nagyon ostoba dolog lenne betenni ide egy képet egy olyan burgonyalevélről, amit rendesen megkapott a herbicid és azt írni, hogy lám, ahol nem kezelték a területet BactoFil-lal és Algafix mikrobiológiai lombtrágyával, ott ilyen kedvezőtlen a helyzet. Ha nem lenne igaz. A BactoFil-ban lévő baktériumok tevőlegesen részt vesznek a legproblémásabb herbicid hatóanyagok (például a metribuzin) talajban történő lebontásában, az Algafix (levéltrágya) pedig a növény stressztűrését és regenerálódó képességének fokozásával járul hozzá ahhoz, hogy az előző- és a tárgyévi gyomirtószer kevésbé stresszelje a növényt, jelen esetben a burgonyát. Amúgy a Burgonyakutatási Központ idén is kiadta a rendezvény szakmai anyagait bemutató/összefoglaló - mintegy 40 oldalas - nagyon szép kivitelű kiadványát. Ennek a bevezetőjében Dr. Polgár Zsolt tudományos főmunkatárs, igazgató, beszámolt az idei év növényvédelmi nehézségeiről és ő is megemlítette, hogy a metribuzinra érzékeny burgonyafajták fitotoxicitás tüneteket mutatnak. Ennek az az oka, hogy a későn és vontatottan felmelegeső talajban az őshonos baktériumtörzsek lassabban tudtak fölszaporodni és ezért kevésbé voltak képesek a hatóanyag bontására. A BactoFil talajbaktérium készítményekben viszont olyan szelektált, hidegtűrő törzsek vannak, amelyek már 5-6 Celsius fokon megkezdik a szaporodást és emiatt már nagyon hamar elérik azt a sejtszámot, amely megfelelő bizonyos vegyszermaradékok mennyiségének lecsökkentéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy az Algafix maximális hatásának az eléréséhez az AGRO.bio Hungary Kft. egy komplett Algafix AntiStressz JET adapter készletet is a Burgonyakutatási Központ rendelkezésére bocsájtott, így ezzel, a jelenlegi legkorszerűbb kijuttatástechnikával történt az Algafix kijuttatása.

A puding próbája az evés, a burgonyatermesztésé pedig a gumó. Annyira nem volt meglepő, hogy a nagyobb-, zöldebb tövek alól több és nagyobb burgonyagumó került elő.

Végezetült az Algafix AntiStressz JET képe. Ennek lényege, hogy nem a szórókereten fél méterre lévő fúvókákból történik a permet kijuttatása, hanem 75 centiméterenként a burgonya sorok fölött, vagy akár között haladhatnak a speciális, kettős réses fúvókákkal ellátott szórófejek. Ez az eszköz alapvetően kiváló fedettséget biztosít, de a fiatal növények hatékony- és vegyszertakarékos permetezésében is nagy szerepe van. Az eszköz kifejlesztője és gyártója a Farmcenter Kft.