Várakozáson felüli siker 15 hektár gyümölcsösben

2014.11.01.

2013-ban a Mikef Kft. Tiszadobon 15 hektár gyümölcsöt telepített az AGRO.bio által javasolt termékekkel, különös hangsúlyt fektetve a BactoFil® technológiára.

BactoFil technológia+Symbivit alkalmazása a tiszadobi MIKEF KFT-nél

Szakács Roland, a MIKEF KFT ügyvezetője családi gazdaságukban édesapjával művelnek együtt 150 ha nagyságú gyümölcsös területet csepegtető öntöző rendszerrel ellátva. A 2013-as őszi új telepítés során 15 ha-on ültettek Oblacsinszka fajtájú meggyet és alkalmazták a BactoFil növényvédelmi technológiát kombinálva a Symbivit mikorrhyza gombával, amelyet a kiültetéskor használtak. 

A BactoFil technológia

A BactoFil technológia kétféle talajbaktérium-készítményre épül. Az egyik egy szármaradvány bontó talajbaktérium-készítmény, a BactoFil Cell®, a másik pedig egy építő talajbaktérium-készítmény, a BactoFil B10®, illetve a BactoFil A10®. A BactoFil® B10 kétszikű növényekre, míg a BactoFil A10 egyszikű növényekre optimalizált talajbaktériumokat tartalmaz.

1.  Tökéletes szármaradvány lebontás

Tiszadobon a talajelőkészítés során 50 tonna/ha szerves trágyát szórtak ki a területre, és a bomlást elősegítendő a BactoFil® Cell-t 1l/ha mennyiségben használták. A bejuttatás együtemben történt a szerves trágya beforgatásával. A BactoFil® Cell-t a MIKEF kft-nek két okból is érdemes volt használnia, egyrészről az újonnan telepített területről a gazdaság gyümölcsfákat vágott ki, így a BactoFil® Cell a talajban maradt növényi maradványokat is lebontotta, tulajdonképpen elvégezte a talaj fertőtlenítését, másrészről pedig felgyorsította a szerves trágya lebomlását.

BactoFil® B10 10 literes és 1 literes kiszerelében  BactoFil Cell 10l és 1l

2. Megnövelt gyökérfelület

A növények telepítésekor az ültető gödörbe a Symbivit® mikorhizza gombát használtak 30g/gyökér mennyiségben. A Symbivit® gombát közvetlen a gyökér alá helyezték, és ezután következett az ültető gyökér beiszapolása. A Symbivit® mikorhyzza gombát a növény élete során csak egyszer kell kijuttatni. A gomba szimbiózisba lép a gyökérzettel és többszörösére növeli a gyökér tápanyag felvevő felületét.

Symbivit® Mikorrhyza gomba

/p>

3. Kirobbanó tavaszi indítás

A MIKEF KFT a BactoFil® B10 talajépítő baktériumot a 2014-es tavaszi indításkor használta, és a helyes technológia betartása, illetve a nagyon kedvező időjárási körülmények a vártnál is jobb eredményeket hoztak.

Kontrollcsoport

A MIKEF KFT valódi kontrollcsoportot nem hozott létre, azonban a tavaszi kiültetést lehet egyfajta kontrollcsoportnak nevezni, mivel ott elmaradt a BactoFil® technológia. A tavaszi ültetésnél – emelte ki Szakács Roland - láthatóan gyengébbek a levelek, és a növekedés nem olyan lendületes, pedig az időjárási viszonyok ugyanolyan kedvezőek voltak. 

A további eredményekről Szakács Roland elmondta, „nem most kezdtünk gyümölcsössel foglalkozni,  jó pár évtizedes tapasztalat birtokában vagyunk, és az értő szem látja, hogy milyen hatalmas különbség van az elmúlt évekhez képest”. Példaként hozta, hogy a 2013 őszi ültetésű meggynél a koronakialakítást annak rendje és módja szerint elkezdték 2014 tavaszán, a vezérhajtást visszavágták, de a BactoFil technológiának és a Symbivit®nek, illetve a pontos kijuttatási technológia betartásának köszönhetően ma ezek fáknak a vezérhajtása 3 méter körül járna, ami az előző évekre nem volt jellemző.

Marketing anyagok

Kapcsolódó videógalériák