A biológiai hatás egyik garanciája: minőségi gyártástechnológia

Gyárlátogatás a Fermentia Kft.-ben

2015.03.20.Czifrik Balázs

A KITE Zrt. kollégáinak, illetve kiemelt partnereinek szerveztünk gyárlátogatást a BactoFil® termékcsaládot előállító Fermentia Kft.-be.

Dr. Erdélyi Balázs, mikrobiológus, a Fermentia tulajdonos-ügyvezetője mutatta be az üzemet.  Elsősorban a gyártásnak azon részeit ismertette, amelyek a gazdák legégetőbb kérdéseire adnak választ.

Bemutató a BactoFil B10 összetételeről

Biztos nitrogénkötés! De miért?

Az egyik legfontosabb kérdés a nitrogén megkötése, azaz hogyan és miként történik ez a valóságban. Dr. Erdélyi Balázs elmagyarázta, hogy a nitrogén megkötéséért elsősorban az Azotobacter vinelandii felel, amely mind a BactoFil® A10, B10, illetve a Cell-ben is megtalálható.

A baktériumoknak a szaporodáshoz nitrogénre van szükségük. Ezt sokféleképpen lehet megoldani. Az egyik módszer, hogy a tenyésztés során a tápagarban van nitrogen, és így a baktérium biztosan fejlődik, de ez nem garantálja, hogy a földeken is megtörténik a nitrogénkötés.

A Fermentia kutatócsapata kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel a baktériumokat úgymond szabályozni lehet, hogy egyes tulajdonságaik erősebbek legyenek. Dr. Erdélyi Balázs és munkatársai az  Azotobacter vinelandii törzs tenyésztésekor sem a rázólombikban, sem a tápagarban nem adnak nitrogént a baktériumoknak. Így azok nem tudnak máshonnan nitrogénhez jutni, mint a levegőből. Így a termékbe csak olyan Azotobacter vinelandii kerülhet, amelyik garantáltan köti a nitrogént a talaj levegőrétegéből. Ez az eljárás a garancia arra, hogy a nitrogénmegkötés valóban megtörténik a talajban.

Foszfor feltárása

Tudjuk, a növényeknek a fejlődéshez elengedhetetlen a foszfor. Az évtizedek óta tartó intenzív műtrágyahasználat során hihetetlen nagy mennyiségű foszfor került Magyarország termőtalajaiba. Ennek a foszfornak a nagy része a rossz műtrágyahasznosulási arány (30-50%) során a növény számára felvehetetlenné válik. Ugyanis a bekerült foszfor értéktelen sók formájában deponálódik a termőtalajban, és így a növény nem tudja hasznosítani. Megdöbbentő adat, hogy egyes számítások szerint a magyar földekben 15 évre elegendő felvehetetlen foszformennyiség található, ami arra vár, hogy bakteriális feltárása után növényi kultúráink hasznosítani tudják.

Foszfor oldása a BactoFil baktériumtörzseivel

Foszfor sóját tartalmazó tápagarban látható a baktériumtörzsek feltisztulása, azaz foszfor feltáró képességük. Ahol megtörtént a feltisztulás: BM= Bacillus megaterium, Bc= Bacillus circulans, PF= Pseudomonas fluorescens, 16 és 53 kontroll törzsek. A MR=Micrococcus roseus esetében ez nem történt meg.  

A BactoFil® termékcsalád baktériumtörzseinek jó része alkalmas a foszfor a oldására, és így növényeknek ez felvehető. Azonban ezt bizonyítani is kell. A képen látható petricsészében kötött foszfort látunk, illetve a BactoFil® termékcsaládban található törzseket. A telepek körül látható feltisztulási zónák mutatják, hogy a baktérium valóban oldja a foszfort, amely ebben a formában már felvehető a növény számára. A feltisztulás, azaz az foszfor oldottá válása laboratóriumi környezetben két hét alatt történt meg!

100%-os kontroll

A BactoFil® termékcsalád abban is egyedi, hogy minden egyes munkafolyamatot nagyon komoly ellenőrzési eljárás követ, ugyanis a Fermentia is csak így képes évről évre megfelelni az ISO szabványnak. Nincs olyan gyártási folyamat, ahol a kutatók ne ellenőriznék, hogy megvan-e a megfelelő törzsszám, képes-e a még a feldatatát ellátni az adott baktériumtörzs.

Mindez együttvéve mutatja, hogy mitől is prémium mikrobiológiai készítmény a BactoFil® termékcsalád.

Dr. Erdélyi Balázs előadása

 

 

 

 

 

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák