A BactoFil®B10-zel nagyobb a termés, csökken az üzemanyag-felhasználás - frissítve videóval

2014.10.29.

Miért használja és miért éri meg a BactoFil® B10 prémium baktériumtrágya a nemzetközi és hazai díjakkal büszkélkedő bio borászatnak, a Dobosi Pincészetnek?

A Dobosi Pincészet családi vállalkozás, s már 1700-as évek elejétől szerepel a feljegyzésekben.  A 20 hektáros szőlőültetvény Szentantalfán, a Balatontól 5 km-re Zánka és Nagyvázsony között terül el. Dobosi Dániel a családi hagyományokat szem előtt tartva a pincészetet a biotermelés felé fordította, és ma már a hazai és nemzetközi borász szakmában a Dobosi Pincészet bio borai a prémium minőséget képviselik. A számos díj közül csak párat emelünk ki: 2014 CBA borverseny (102 borászat, 631 bor) – Nagyarany érem Bio Kéknyelű 2013, 34. VinAgora Nemzetközi Borverseny Aranyérem Bio Szürkebarát Tramini, 2009, ugyanez a bor az Országos Cukrászszövetség desszertborversenyében a Csúcsbor díjat kapta, Országos Rozéborverseny – Aranyérem Bio Kékfrankos 2013).

Dobosi Dániel, a pincészet vezetőborásza azt vallja, számukra a legfontosabb szempont a minőség. Abban a prémium borok piaci szegmensében, ahol a Dobosi Pincészet borait forgalmazzák és keresik, egyedül a minőség jövedelmez. – „Egy palack bor árában a szőlő ára nem éri el a 10%-ot, viszont ugyanígy a kiváló szőlő 10%-ot javít a minőségen. – magyarázta az agrobio.hu–nak Dobosi Dániel. Azét, hogy a pincészet ezt a minőséget garantálni tudja, 3 évvel ezelőtt kipróbálták a BactoFil® B-10-t.

Dobosi Dániel elmondta, az első évben csupán 10%-ot hagyott kontrollterületnek, és ez nagyon jó döntésnek bizonyult. Már az első évben markánsan megjelent a különbség az ültetvényeken. A kezelt ültetvények habitusa megváltozott, sokkal zöldebbek lettek a szőlők, és a vesszőnövekedés is intenzívebb lett, és a szőlőfürtök azóta is nagyon szépek.

 BactoFil® B10 10 literes és 1 literes kiszerelében BactoFil Cell 10l és 1l

BactoFil® B10 azonban mint biotermelőnek is nagyon fontos segítség – emelte ki Dobosi -, ugyanis a prémium baktériumtrágya kiváló, harmonikus és természetes tápanyag-utánpótlás, hatása szemmel láthatóan megmutatkozik a termésnövekedésben.

Szentantalfán BactoFil B10-et használ a Dobosi Pincészet

A BactoFil® B10 hatása a 3 éves periódus alatt a talajszerkezet változásban is tapasztalható. „A művelőeszközök nyomán érezni, hogy a föld porhanyósabb lett, még a traktor-vonóerő szükséglet is csökkent, amivel üzemanyagot takaríthatunk meg.” – magyarázta Dobosi Dániel. A kijuttatatásra sem kell sokat költeni a pincészetnek, ugyanis a baktériumtrágya kijuttatása nem jelent külön munkafolyamatot, kis lé mennyiséggel megoldható és többletmunkát nem igényel.

Szentantalfa BactoFil B10zel kezelt szőlő

 

Kapcsolódó videógalériák