Sikeres talajhasználat kulcsa: a folyamatos tanulás

2015.03.11.Czifrik Balázs

A talajokról szóló ismeretek vagy nem léteznek, vagy kevéssé nevezhetők korszerűeknek. A magyar gazdákat e tárgykörben segítő szaktnaácsadói hálózat nem létezik, így a haszon és talajmegóvás fogalma nehezen ér össze a magyar termelők fejében. A Portfolio Agrárium 2015. Konferencián jártunk.

Külnösen az Aranyat érő talaj- Forradalmi technológiák a növénytermesztésben panelbeszélgetés érdekelt minket. Dr. Michéli Erika (Magyar Talajtani Társaság elnöke, SZIE egyetemi tanár) szerint a talajt szeretni is kell, nemcsak használni.  Ehhez azonban több dolgot tisztán kell látni.

Dr. Michéli Erika

A föld nem talaj

A föld nem egyenlő a talajjal. A földnek határa és gazdája, a tajajnak pedig tulajdonsága van, éppen ezért egy földön nagyon sokféle talaj lehet, aminek a mélysége, a tuljadonságai nagyon eltérőek. Így minden termőtalajnak más a kapacitása, a funkciója. Ha tudjuk, hogy egy talajnak milyen tulajdonságai vannak, akkor tudjuk azt is, mit igényel, milyen termelésre érdemes fogni, és azt is tudjuk, milyen talajhasználat kell ahhoz, hogy az adott funkcióhoz szükséges optimális értéket  ki tudjuk használni.

Óvjuk vagy hasznosítsuk a talajt?

Dr. Michéli Erika elmondta, a talajmegóvás látszólag „csak” az oktatók szempontja, ezzel szemben a termelők töbsége a legnagyobb haszon élérérsére törkszik – sajnos bármiáron. A Magyar Talajtani Társaság elnökasszonya azonban felhívta a figyelmet, hogy a két szemlélet szétválasztása mind rövid, mind hosszú távon károkat okoz. Ugyanis az már bizonyított tény, hogy az optimális használat – amely egyben az óvást is jelenti - a legtöbb hasznot hozza a gazdáknak. A hangsúlyt tehát az okszerű és tudásalapú talajhasználatra kell helyezni.

A tudás hinyzik

Mindehhez azonban a korszerű tudás nagyon hiányzik. A kutatói és oktatói csoport, illetve a gazdák között hiányzik egy nagyon fontos láncszem: a szaktanácsadói hálózat, amely a termőtalaj korszerű, okszerű és tudáson alapuló használatára hívja fel a figyelmet. Amíg ez nem épül ki, illetve a gazdák nem tájékozódnak önállóan, a magyar talajok állapota rohamosan romlani fog, így a terméshozamok is csökkenő tendenciát fognak mutatni.

Forduljon információkért az AGRO.bio szaktanácsadói hálózatához.

Talajkutatás

Marketing anyagok