Mintegy 60 milliárd forintot fordíthat az ország az ökológiai gazdálkodás támogatására

2015.09.07.MTI

Minden eddiginél többet, a korábbi keret csaknem háromszorosát, mintegy 60 milliárd forintot fordíthat Magyarország az ökológiai gazdálkodás támogatására.

A lap a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának tájékoztatására hivatkozva azt írta, a gazdák jóval egyszerűbb feltételek mellett tudják igénybe venni a támogatást: a jövőben elegendő lesz az uniós ökológiai rendelet követelményeit betartaniuk. A támogatási összegek minden művelési ág esetében nőttek, a kertészetek egy hektárra jutó támogatása pedig akár másfélszeresére is emelkedhet.

Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár a elmondta: a most induló költségvetési időszakban sokkal élesebben kettéválik az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és az ökológiai gazdálkodás támogatása, és míg az AKG célja környezetkímélő gazdálkodási formák támogatása, az ökológiai gazdálkodás célja ennél jóval több, és így a vállalt kötelezettségek is jóval szigorúbbak.

A biogazdák nem válogathatnak az előírások között, az uniós ökorendeletek valamennyi előírását be kell tartaniuk, hiszen a cél az, hogy Európában mindenütt azonos körülmények között termelt, különleges minőségű, ellenőrzött biotermék kerüljön a fogyasztó asztalára - közölte a helyettes államtitkár.

Mindkét program 2016. január 1-jével indul, de a pályázati feltételeket már ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák, így lesz idő a felkészülésre is.

Marketing anyagok