Kukorica

BactoFil Kukorica Algafix MicroFull BactoFil Cell

 

A nyereséges kukoricatermesztés kulcsa a  mikrobiológiai támogatás

 

A BactoFil® talajbaktérium készítményektől akkor várhatjuk a legjobb hatást, ha beillesztjük a tápanyagutánpótlási és növényvédelmi technológiába. Ez annyit jelent, hogy a vetésforgóban növénykultúrától függően ugyanazon a táblán más és más, a célnak megfelelő terméket használjuk.

 

 

Ebben a termékben 6 talajbaktérium törzs található, olyan arányban, amely a legnagyobb támogatást nyújtja a kukoricának. Ezek egyrészt nitrogént kötnek meg a talajban lévő levegőből, másrészt felvehető formába hozzák a talaj lekötődött foszfor és kálium tartalmát. A BactoFil Kukorica kezelés hatása hektáronként 60 kg N, valamint 35-35 kg/ha P és K műtrágya hatásával egyenértékű. Ez a hatás már önmagában indokolttá és bizonyosan megtérülővé teszi a kezelést.

 

Egyes törzsek olyan növényi hormonokat termelnek (IES), amelyek hatására a kukorica:

 

  • nagyobb gyökértömeget fejleszt,
  • ellenállóbb egyes kártevők (pld.: a kukoricabogár lárva) gyökérkártétele esetén,
  • több vizet és tápanyagot tud felvenni,
  • erőteljesebben fejlődik,
  • jobban tűri a szárazságot,
  • több termést ad.

 

A BactoFil Kukoricát 1 liter/hektár adagban, vetés előtt a magágy készítéskor kell a talajra permetezni és azonnal a talajba forgatni.

 

 

A kukorica az intenzív lombfejlődés szakaszában számos stresszhatás-nak van kitéve, úgymint a gyomirtó szerek fitotoxikus hatása, a szárazság, vagy a kedvezőtlen hőmérséklet. Az Algafix olyan élő balatoni zöldalgát és az általa termelt növényi hormonokat tartalmaz, amely:

 

  • jelentősen javítja a növény    stressztűrő képességét,
  • fokozza a tápanyag és vízfelvételt,
  • gyorsítja a növény fejlődését,
  • serkenti a növekedést.

 

Ebben rejlik az Algafix utolérhetetlen növénytámogató hatása.

Az Algafix adagja 1-2 liter hektáronként. Szántóföldi permetezővel önmagában, vagy lombtrágyával együtt kijuttatva tökéletesen kiegészíti és fokozza a BactoFil Kukorica termésbiztonságot és termésszintet növelő hatását.

 

 

A CELL egy egészen egyedülálló, mikrobiológiai cellulózbontó készítmény. Ez a termék már a következő kultúrát segíti azáltal, hogy jelentősen meggyorsítja a szár- és gyökérmaradványok elbomlását. Ez azért fontos, mert a kukorica betakarítása után akár 10-15 tonna növénymaradvány van a táblán, amely rendkívül nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Ha a CELL-ben lévő mikroorganizmusok elbontják a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulóz rostjait, akkor a bennük lévő tápanyagok már a következő kultúra számára felvehetővé válnak.

A CELL másik nagy előnye, hogy az elbomlott rostok nem nehezítik a következő tavaszi talajművelést, hiszen az amúgy évekig problémát okozó talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, és ezáltal a tavaszi talajmunkák üzemanyag költsége lényegesen lecsökken. A CELL adagja 1 l/ha.

 

 

Különösen silókukorica esetében érdemes a BactoFil Kukorica és az Algafix hatását a TrichoMax termékkel tovább erősíteni. A biokontroll hatású TrichoMax minimálisra csökkenti a toxintermelő gombák fertőzési nyomását, ezáltal a haszonállatok egészséges, toxinmentes takarmányhoz jutnak.