BactoFil® B10 - kétszikűekhez

BactoFil B10 talajbaktérium

A BactoFil®B 10 a kétszikű kultúrákra kifejlesztett baktériumkomplex. Hét baktériumtörzs gondoskodik a talaj mikrobiológiai harmóniájáról és a növénykultúra egészséges fejlődéséről.

Felhasználás

Kétszikű növények (napraforgó, repce, cukorrépa stb.) talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva vetéssel egymenetben KITEStart® Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

BactoFil®B 10 már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!

BactoFil®B 10 eltarthatóság: 0–5 °C alatti hőmérsékleten 8 hónapig, 6–10 °C közötti hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C közötti hőmérsékleten 3 hónapig, 20–25 °C közötti hőmérsékleten 1 hónapig,, 25 °C feletti hőmérsékleten 1 hétig

TALAJOLTÁS

A talajoltással a növény gyökérzónáját (rizoszféra) célozzuk meg. Az ide kijuttatott mikroorganizmusok kolonizálják a gyökér közvetlen környezetét, megtelepednek. A kialakult kapcsolat mindkét félnek számos előnyt biztosít: a növények különféle szerves anyagok kiválasztásával "táplálják" az őt kiszolgáló mikrobák közösségét. A mikroorganizmusok az anyagcsere termékeik segítségével számos ponton támogatják a kultúrnövények életfolyamatait.

 

NITROGÉNKÖTÉS - Felvehető tápanyagok biztosítása

A BactoFil®  termékek a nitrogént a talaj porózus rétegeiben lévő levegőből kötik meg, majd vízben jól oldódó ammónium-ionná alakítják át és így az a növények számlára felvehetővé válik.  A talajban ásványi formában lekötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, számtalan mezo-és mikroelemet oldhatatlan formákból oldhatóvá teszik. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is jelentősen javítják.

Eredmény: a harmonikusabb tápanyagellátásnak és több tápanyagnak köszönhetően növekszik a növény élő tömege, javul a beltartalom.

BIOKONTROLL  HATÁS 

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökken a talajban lévő kórokozók száma. A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. A baktériumok által termelt u. szideroforok megkötik a vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat (antibiotikumok) termelnek, amelyek gátolják a kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

Eredmény: egészségesebb gyökér környezet (rizoszféra), amelyben a vas kórokozók fertőzési potenciálja vasionok (Fe+++) hiányában jelentősen gyengül.

A BactoFil® készítményekben lévő talajbaktériumok hormonokat  (auxint, gibberellint, citokint) szintetizálnak. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A növények mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejlesztenek, az őszi kultúrák ellenálóbbá válnak a kifagyással és a felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír a megkésett őszi vetéseknél. Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét. A hormonok mellett egyéb szerves anyagokat, vitaminokat, aminosavakag, szerves savakat szintetizálnak.

A BactoFil®B 10 hatása már a napraforgó korai fejlettségi állapotában megmutatkozik. (AGRO.bio DemoFarm kísérletek, 2016)

Eredmény: a nagyobb gyökérfelület megnöveli a növények víz- és tápanyagfelvételét, jobb állóképességet biztosít.

TALAJSZERKEZET JAVÍTÁS

A jól termő talaj kialakulásához évszázadok kellenek, viszont a legjobb talajt is néhány év alatt erősen le lehet rontani. A fizikai és kémiai talajromlás mellett a talajokban már csak tizedannyi hasznos talajbaktérium található, mint amennyi szükséges lenne.

A hasznos talajbaktérium csökkenés egyik megnyilvánulása, hogy a talajban lévő növénymaradványok lényegesen lassabban bomlanak el. A kívánatos talajállapot két sarokpontja a humusztartalom és a talajszerkezet. A tömörödött talajban nincs elég levegő, a hasznos baktériumok szaporodása lelassul.

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (például Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) (1. kép) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag (2. kép) szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz.

Eredmény: javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségben is megmutatkozik.

 

 

Engedélyokirat

Biztonságtechnikai adatlap

Kapcsolódó dokumentumok

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó videógaléria