CELL® - a szárbontás készítménye

CELL® szárbontó

Gyökér- és szármaradvány bontó mikrobiológiai készítmény. A CELL®-ben található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a lignocellulóz és a hemicellulóz igen hatékony elbontására. Csak ezek lebomlása után lehetséges az egyébként könnyebb feladatot jelentő cellulózbontás.

Jelenleg az egyetlen olyan kukoricaszár-bontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktérium található. Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk. Biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.

Felhasználás

A tarló, levél- és szármaradványok kezelésére, cellulóz tartalmuk lebontásának gyorsítására, a talaj mikrobiális életének serkentésére. 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, vagy speciális kijuttató berendezéssel (T-Jet) 30–100 l vízmennyiséggel, a tarlómaradványokra kijuttatva és a talajba bedolgozva. Hatékonysága nedvesítő szer hozzáadásával fokozható.

A CELL®talajműveléssel egy menetben már fagypont felett alkalmazható.

 

A CELL® egyedülálló összetétele magyarázza a kiváló szárbontó és biokontroll hatását.

Bactofil Cell összetétel.

Tarlóbontás CELL®

A tarlóbontó kezeléssel a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai bontását, a bennük szerves kötésben lévő makro-, mezo-, mikroelemek feltárását végezzük, és a talaj szervesanyag-tartalmát növeljük. Az erre a célra izolált és szelektált törzseket közvetlenül a tarlóra permetezzük, majd egyenletesen a talaj felső – mikrobiológiailag legaktívabb – rétegébe keverjük. Az oltóanyag mikrobái képesek az intenzív bontási folyamatot megindítani, amibe később az őshonos mikrobák is bekapcsolódnak.

Szárbontás Bactofil Cellel

Talajszerkezet javulás

Szemben a talajoltással, ahol a talajszer­kezet javulását a talajjavító baktériumok által szin­tetizált cukrok idézik elő, addig a tarló­bontás esetén a szervesanyag növekedé­se teszi porózussá a talajt. A képződött szervesanyag növeli a talaj hő-, víz-, leve­gőgazdálkodását és pufferkapacitását.

  • Tápanyagfeltárás növényi maradványokból

A szervesanyag-gazdálkodás szempontjából kiemelt fontosságú, hogy ne csak szervetlen tápanyagokkal lássuk el a talajt. A tarlómaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves kötésben van. A tarlóbontásra kifejlesztett CELL® a szerves tápelemeket a növények számára felvehetővé teszi és egyben növeli a talajélet aktivitását. A készítményben található nitrogénkötő törzsek csökkentik a káros pentozán hatást és javítják a tarló-bontás hatékonyságát.

Bactofil Cell - tápanyagforrás

Bactofil CELL - Tápanyagfeltárás

A szármaradványok tápanyagtartalma jelentős, de felvehetetlen szerves kötésben vannak. A CELL® alkalmazásával ezek felszabadulnak, és a növények így hasznosítani tudják.

  •  Növényi növekedési hormonokat, és növekedést segítő vitaminokat termel
  •  Lényegesen könnyebben művelhető, porózus talajt eredményez tavaszra, növényi maradványok nélkül 

BactoFil Cell_kontroll       BactoFil Cell baktérium trágya

Szigetcsép, FM tangazdaság. 2015.12.01.-2016.04.04.                                                   Hetes, KITE Zrt. kísérlete. 2014.11.07.-2015.05.19.

  • Akár 20-30%-kal csökkenti az üzemanyagköltséget 
  • Egyenletesebb, jobb csírázást eredményez
  • Hideg talajokon (0 - 5oC) is aktív

Nitrogénkötés

  •  A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükségesnitrogént, a káros pentozán hatás elkerüléséhez.

Biokontroll hatás

  •  Gátolja a polifág kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását

Az irányított tarlóbontás használatával jelentősen csökkentjük a talajban lévő kórokozók életterét. A CELL®-ben lévő Pseudomonas fluorescens intenzív sziderofor termelése közvetett módon gátolja egyes kórokozók szaporodását.

BactoFil Cell2

A kórokozó fonalas gombák, mint például a fuzárium, zavartalan szaporodásához és növekedéséhez nélkülözhetetlen a vasionok (Fe+++) jelenléte. A CELL® egyik fő baktériuma – a Pseudomonas fluorescens – igen intenzíven vonja el a vasionokat (Fe+++) előlük, melynek következtében életfolyamataik lelassulnak, akár meg is szűnhetnek.

Figyelem! Az említett biokontroll hatás különösen a kukorica utáni kukorica, illetve a kukorica utáni búzavetések esetén fontos.

 

KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK:

- Kukoricaszárbontás: Hetes, KITE Zrt. által végzett kísérlet

- Szalmabontás: Kiszombor, Szegedi GKI által végzett kísérlet

- Kukoricaszárbontás: Sopronhorpács

- Kukoricaszárbontás: Pápa

- Kukoricaszárbontás: Szigetcsép, FM Tangazdasága

 

Engedélyokirat

Biztonságtechnikai adatlap

Kapcsolódó dokumentumok

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó videógaléria