CELL® - a szárbontás készítménye

CELL® szárbontó

 

 

A növénymaradványok elbontásának „nagymestere”

 

Cellulózbontó

MIKROBIOLÓGIAI KÉSZÍTMÉNY

 

A CELL gyökér- és szármaradvány bontó mikrobiológiai készítmény. A CELL-ben található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a lignocellulóz és a hemicellulóz igen hatékony elbontására. Csak ezek lebomlása után lehetséges az egyébként könnyebb feladatot jelentő cellulózbontás. Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktériumtörzs is található. Ezek a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii.

A CELL használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk.

 

3 törzs egymást kiegészítve nyújt egyedülálló biológiai hatást:

 

Cellvibrio ostraviensis

A szármaradványokban lévő hosszú szénláncú hemicellulóz és lignin szerkezetét szabdalja és bontja még a téli talajhőmérsékleten is. Az így képződő szőlőcukor további tápanyagforrás a talaj többi hasznos mikrobájának, miközben a kórokozók élettere jelentősen csökken.

 

Azotobacter vinelandii

Nitrogént köt a talajban lévő levegőből és növekedési hormont (auxin) termel, elősegítve ezzel a növény fejlődését.

 

Pseudomonas fluorescens

Megakadályozza a nitrogén elillanását a kijuttatott műtrágyából, és erős biokontroll hatása miatt csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását.

 

A három törzset tartalmazó CELL használata ezért teszi lehetővé a műtrágya megtakarítást, és ezért teszi hatékonyabbá a növényvédelmet még a kórokozóknak kedvező időjárási körülmények között is.

 

A CELL használatának legfontosabb előnyei:

 

Talajszerkezet javulás

Szemben a talajoltással, ahol a talajszerkezet javulását a talajjavító baktériumok által szintetizált cukrok idézik elő, addig a tarló­bontás esetén a szervesanyag növekedése teszi porózussá a talajt. A képződött szervesanyag növeli a talaj hő-, víz-, leve­gőgazdálkodását és pufferkapacitását.

 

Tápanyagfeltárás növényi maradványokból

A szervesanyag gazdálkodás szempontjából kiemelt fontosságú, hogy ne csak szervetlen tápanyagokkal lássuk el a talajt. A tarlómaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves kötésben van. A tarlóbontásra kifejlesztett CELL a szerves tápelemeket a növények számára felvehetővé teszi, és egyben növeli a talajélet aktivitását. A készítményben található nitrogénkötő törzsek csökkentik a káros pentozán hatást, és javítják a tarlóbontás hatékonyságát.

 

Nitrogénkötés - műtrágya megtakarítás

A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükséges nitrogént a káros pentozán hatás elkerüléséhez.

 

Biokontroll hatás - egészségesebb növényállomány

Gátolja a polifág kórokozók (pl. Fusarium) szaporodását. Az irányított tarlóbontás használatával jelentősen csökkentjük a talajban lévő kórokozók életterét. A CELL-ben lévő Pseudomonas fluorescens intenzív sziderofor termelése közvetett módon gátolja egyes kórokozók szaporodását.

 

Üzemanyag megtakarítás

A CELL tartós használata esetén a talajművelés során az erőgép akár 20-30%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt. A lazább talajszerkezet miatt, és főleg azért, mert a növénymaradványok - mint például a kukoricaszár - nem nehezítik az eszköz mozgását a talajban.

 

Végezetül: A CELL már hideg (fagypont fölötti) talajon aktív, a veteménynek egyenletesebb, jobb csírázást biztosít.

 

A CELL felhasználása:

A tarló-, levél- és szármaradványok kezelésére, cellulóz tartalmuk lebontásának gyorsítására, a talaj mikrobiális életének serkentésére. 1–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, vagy speciális kijuttató berendezéssel (T-Jet) 30–100 l vízmennyiséggel, a tarlómaradványokra kijuttatva és a talajba bedolgozva. Hatékonysága nedvesítő szer hozzáadásával fokozható. A CELL talajműveléssel egy menetben, már fagypont felett alkalmazható.

 

Engedélyokirat

Biztonságtechnikai adatlap

Kapcsolódó dokumentumok

Kapcsolódó képgaléria

Kapcsolódó videógaléria