BactoFil® Kukorica
Megújult BactoFil® termékcsalád! A még jobb biológiai hatás érdekében a jövőben kultúrnövényekre adaptált, speciális talajoltó készítményeket kínálunk partnereink részére.
A törzsállományok arányainak növénykultúránként való megváltoztatása hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. Talajbaktérium segítségével a kukorica gyorsabb csírázását, erőteljesebb gyökérfejlődését érhetjük el, miközben a talajszerkezet is javul.
A BactoFil® Kukorica talajbaktérium esetében a jobb foszforfeltárást, ezáltal a gyorsabb csírázást és kelést tűztük ki célul, biztosítva ezzel egy magasabb termésszint elérésének alapjait.
A BactoFil® Kukorica esetében a megnövelt Pseudomonas fluorescens aktívabb foszformobilizálást eredményez., az Azospirillum brasilense pedig a nitrogénmegkötés hatékonyságát és a növekedési hormon (auxin) termelését javítja.
Felhasználás
Kukorica talajkezelésére 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel, speciális kijuttató berendezéssel 40–80 l vízmennyiséggel kijuttatva vetés előtt a talajba dolgozva, vetéssel egymenetben KITEStart®Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.
BactoFil® Kukorica már 5 °C-tól hatékonyan segíti gazdálkodását!
MILYEN PROBLÉMÁKAT OKOZ, HA NEM MEGFELELŐ A BIOLÓGIAI ÉLET A TALAJBAN?
- talajszerkezet romlás (tömörödött, levegőtlen, elsavanyodott stb.)
- rossz vízgazdálkodás (pangó vizek, belvizek), gyors kipárolgás
- csökkenő szervesanyag tartalom (elégtelen humifikáció)
- a kultúrnövények potenciális fejlődésének elmaradása
- elégtelen műtrágya hasznosulás
- fokozott növényvédelmi problémák (fertőzött növényi maradványok)
- nehezített talajművelés (szár- és gyökérmaradványok)
- nagyobb vonóerő igény (növekvő üzemanyagfelhasználás)
MI A MEGOLDÁS?
A megoldás a BactoFil® Kukorica beillesztése a növénytermesztési technológiákba, ezzel kialakítva a talaj és a növény egészséges kapcsolatát.
TÁPANYAGFELTÁRÁS, JAVULÓ MŰTRÁGYAHASZNOSULÁS
A csírázást és a kezdeti fejlődést döntően meghatározza a foszfor hozzáférhetősége, amely a hideg és/vagy szélsőséges pH-jú talajokon gátolt.
A BactoFil® Kukorica talajbaktérium a talajban ásványi formában lekötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, mezo- és mikroelemeket oldhatatlan formákból oldhatóvá teszi.
A BactoFil® Kukorica a nitrogént a talaj pórusaiban lévő levegőből köti meg, majd vízben jól oldódó ammónium-ionná alakítja át, és így az a növények számára felvehetővé válik. További előnye, hogy a kijuttatott műtrágyák hasznosulását jelentősen javítja.
BIOLÓGIAILAG AKTÍV ANYAGOK TERMELÉSE
A BactoFil® Kukoricában lévő talajbaktérium törzsek auxint, gibberellint és kinetint szintetizálnak, amelyek az alábbiakat eredményezik:
• gyors csírázás, egyenletes kelés
• mélyre hatoló, sűrű gyökérzet
• jóval ellenálóbbá válnak, például a fagyással és az aszállyal szemben
TALAJSZERKEZET JAVULÁS
A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (például Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag (lásd kép) szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz.
Eredmény: javuló talajszerkezet művelhetőségben (üzemanyag felhasználás csökkenés), a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségében is megmutatkozik.
BIOKONTROLL
Első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében
A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.
BactoFil® Kukorica talajbaktérium eltarthatóság: 0–5 °C alatti hőmérsékleten 8 hónapig, 6–10 °C közötti hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C közötti hőmérsékleten 3 hónapig, 20–25 °C közötti hőmérsékleten 1 hónapig, 25 °C feletti hőmérsékleten 1 hétig
BactoFil® Kukorica letölthető prospektus
Biztonságtechnikai adatlap