Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Vagyonok hevernek a tarlón

Csak le kell hajolni érte

2015.06.16.Tamás István

Valószínűleg Önt is sokkolóan érheti, ha kiszámolja egy hektár learatott termény után milyen mennyiségű és értékű szár- és gyökértömeg marad vissza a táblán.

BactoFil Cell_szárbontásról hírlevél

 

Tisztelt Partnerünk!

 

Az alábbi táblázatból kiolvashatóak a pontos értékek. Kérem, gondoljon arra, hogy ez az érték az Ön földjein is ott hever, csak le kell hajolni érte!

 

 

Egy hektár kultúrnövény aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalma kg/ha1
  Nitrogén (N) kg/ha Foszfor (P) kg/ha Kálium (K) kg/ha
Kalászos 48 30 74
Repce 57 31 62
 
Egy hektár kultúrnövény aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalmának értéke (Ft/ha)
  Nitrogén Ft/ha Foszfor (P) Ft/ha Kálium (K) Ft/ha
Kalászos 11 294 9 520 12 950
Repce 13 412 9 837 10 850

2015. márciusi nagykereskedelmi árakon számolva.

Hogyan lehetséges ez?

A forró, aratási időszakban kiszórt nitrogén-műtrágya órák alatt képes elpárologni, és ismét elemi nitrogénné válva a légkörbe kerül az azonnali bedolgozás ellenére is. A 8–15 cm-re bekevert műtrágya az ilyenkor nem ritkán 40–50 °C-ra hevült talajban még gyorsabban párolgásba kezd. Az esetleg előforduló zápor pedig még a csekély maradékot is kimossa. A veszteség majdnem 100%-os. Pedig a szalmát le kell bontatni, mégpedig lehetőleg gyorsan.

Cell_dm

A cellulózt baktériumok bontják irányítottan, sebességét a cellulózbontó baktériumok száma határozza meg, melyet BactoFil® CELL oltással tudunk igen hatékony szintre növelni. Ahhoz, hogy nagyszámban munkához láthassanak, a testfelépítésükhöz nitrogénre (mégpedig jelentős mennyiségűre) van szükségük. Ezt a nitrogén mennyiséget a környezetükből, igen agresszíven, minden más szervezettől elvonják, és ezzel maguk hozzák létre az úgynevezett pentozán hatást.

A BactoFil® Cell cellulózbontó törzsei mellett olyan nitrogéngyűjtő baktériumokat is tartalmaz, melyek azon túl, hogy képesek ellátni a cellulózbontókat, az utóvetemény nitrogén ellátást is biztosítják. Ezért a BactoFil® Cell használat esetén további nitrogénadagolásra nincs szükség!

Technológiai ajánlás 

A tarlóra permetezzünk ki a tarlóhántással egy menetben 1 liter/ha BactoFil® Cell-t a gyors és hatékony bontási feladatokhoz és az utóveteménynek megfelelően BactoFil® A10-et vagy B10-et a talajépítési folyamatokhoz, és ezután zárjuk le a tarlót! Amennyiben a talajunk 20–30 cm mélyen légszáraz, akkor TILOS a BactoFil®-t kijuttatni, meg kell várni a következő, min. 5 mm esőt s azt követően lehet a talajba forgatni! A BactoFil® technológia biztosíték arra, hogy a fentebb említett mennyiségű és értékű tápanyagok a következő növény számára már felvehető állapotba kerüljenek.

További előnyök 

Visszaszorítják a talajban lévő kórokozókat, csökkentik a talajban nyáron felszaporodni vágyó kórokozók fertőzési nyomását és elveszik a kártevők szaporító képletei életterét. Kérem, gondoljon a tavalyi sárgarozsda járványra, fuzáriumra vagy szklerotíniára!

Kijuttatás eszköze a BactoFil® T-Jet 

A BactoFil® Cell kijuttatása a tarlóhántással egy menetben el is végezhető, így nincs plusz művelet, nincs plusz költség. A tarlóhántás a nedvességvesztést is megakadályozza. A hántott réteg talaját a bolygatatlan állapothoz képest ún. késleltetett vízleadás jellemzi. A hántott tarló átlagosan 8–36%-kal kevesebb nedvességet veszít, mint a bolygatatlan és fedetlen tarló. 

A talajon végzett lazító művelés növeli a párolgást. A lazított réteg elveszti a nedvességtartalmát, ezért a nyári melegben, nappal jobban felmelegszik, éjszaka viszont jobban lehűl, mint az alatta elhelyezkedő talajréteg (alacsonyabb hőkapacitás, rossz hővezető képesség). 

Az altalajból felfelé irányuló páramozgást a kialakult hőmérsékletkülönbség okozza, a melegebb talajrétegek irányából a hűvösebb talajrétegek irányába, éjszaka alulról felfelé. A hántott réteg alatti talajréteg nedvességtartalma az altalaj irányából érkező nedvességnek köszönhetően növekszik, és a mikrobiológiai élet is felgyorsul.

Cell dm_tjet

A tarlóhántás és a talajoltás szorosan összefüggő tényezők. A nyári-őszi hatékony tarlóbontás igazán csak tarlóhántással összekapcsolva biztosítja azokat az előnyöket, melyeket fentebb vázoltunk, mert a művelt rétegben élénk talajélet alakul ki. 

Ugye ismerős a nyári zápor utáni friss, élő talajillat?

További részletekért és információkért keresse területi képviselőinket. Az AGRO.bio csapata nevében:

Tamás István

Kereskedelmi és marketing igazgató

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák