Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Kirobbanó eredmények a gyümölcsösben

BactoFil® technológia: a biztos siker

2014.08.18.AGRO.bio

2013-ban a Mikef Kft. Tiszadobon 19 hektár gyümölcsöt telepített az AGRO.bio által javasolt termékekkel, különös hangsúlyt fektetve a BactoFil® technológiára.

Szakács Roland, a MIKEF KFT. ügyvezetője családi gazdaságukban édesapjával művelnek együtt 150 ha nagyságú gyümölcsös területet csepegtető öntöző rendszerrel ellátva. 

A 2013-as őszi új telepítés során 15 ha-on ültettek Oblacsinszka fajtájú meggyet és alkalmazták a BactoFil® technológiát kombinálva a Symbivit® mikorrhyza gombával, amelyet a kiültetéskor használtak. 

A BactoFil® technológia

A BactoFil technológia kétféle talajbaktérium-készítményre épül. Az egyik egy szármaradvány bontó talajbaktérium-készítmény, a BactoFil® Cell, a másik pedig egy építő talajbaktérium-készítmény, a BactoFil® B10, illetve a BactoFil A10. 

A BactoFil® B10 kétszikű növényekre, míg a BactoFil® A10 egyszikű növényekre optimalizált talajbaktériumokat tartalmaz.

BactoFil® termékcsalád

1. Tökéletes szármaradvány lebontás

Tiszadobon a talajelőkészítés során 50 tonna/ha szerves trágyát szórtak ki a területre, és a bomlást elősegítendő a BactoFil® Cell-t 1l/ha mennyiségben használták. A bejuttatás együtemben történt a szerves trágya beforgatásával. A BactoFil® Cell-t a MIKEF KFT.-nek két okból is érdemes volt használnia, egyrészről az újonnan telepített területről a gazdaság gyümölcsfákat vágott ki, így a BactoFil® Cell a talajban maradt növényi maradványokat is lebontotta, tulajdonképpen elvégezte a talaj fertőtlenítését, másrészről pedig felgyorsította a szerves trágya lebomlását. 

2. Megnövelt gyökérfelület

A növények telepítésekor az ültető gödörbe a Symbivit mikorhizza gombát használtak 30g/gyökér mennyiségben. A Symbivit® mikorrhiza gombát közvetlen a gyökér alá helyezték, és ezután következett az ültető gyökér beiszapolása. A Symbivit® mikorhizza gombát a növény élete során csak egyszer kell kijuttatni. A gomba szimbiózisba lép a gyökérzettel és többszörösére növeli a gyökér tápanyag felvevő felületét.

Symbivit® Mikorrhyza gomba

3. Kirobbanó tavaszi indítás

A MIKEF KFT. a BactoFil® B10 talajépítő baktériumot a 2014-es tavaszi indításkor használta, és a helyes technológia betartása, illetve a nagyon kedvező időjárási körülmények a vártnál is jobb eredményeket hoztak.

Kontrollcsoport

A MIKEF KFT valódi kontrollcsoportot nem hozott létre, azonban a tavaszi kiültetést lehet egyfajta kontrollcsoportnak nevezni, mivel ott elmaradt a BactoFil technológia. A tavaszi ültetésnél – emelte ki Szakács Roland - láthatóan gyengébbek a levelek, és a növekedés nem olyan lendületes, pedig az időjárási viszonyok ugyanolyan kedvezőek voltak. 

A további eredményekről Szakács Roland elmondta, „nem most kezdtünk gyümölcsössel foglalkozni, jó pár évtizedes tapasztalat birtokában vagyunk, és az értő szem látja, hogy milyen hatalmas különbség van az elmúlt évekhez képest”. Példaként hozta, hogy a 2013 őszi ültetésű meggynél a koronakialakítást annak rendje és módja szerint elkezdték 2014 tavaszán, a vezérhajtást visszavágták, de a BactoFil technológiának és a Symbivitnek, illetve a pontos kijuttatási technológia betartásának köszönhetően ma ezek fáknak a vezérhajtása 3 méter körül járna, ami az előző évekre nem volt jellemző.

Marketing anyagok