2016.09.12.Tamás István
Tisztelt Partnerünk!
Kevesen számolnak utána, de a hazánkban több mint egymillió hektáron termesztett kukorica betakarítását követően akár 12–14 t/ha növényi maradvány is visszamarad a területen. Ennek legnagyobb része a káliumban gazdag szár, de jelentős a gyökerek mennyisége is. Ha ezek elbontása nem történik meg, akkor igen komoly problémák jelentkeznek a talajművelés és a következő kultúrnövény esetében.
Melyek ezek a problémák?
Ugyanakkor – ahogy említettük – a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok hatalmas tápanyagforrást jelentenek, melyeket hatékonyan csak baktériumok használatával tudunk a következő növény számára felvehetővé tenni.
Egy hektár kukorica aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok átlagolt N-P-K hatóanyagtartalma (kg/ha)
Nitrogén (N) kg/ha | Foszfor (P) kg/ha | Kálium (K) kg/ha |
128 | 50 | 155 |
Egy hektár kukorica aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalmának értéke (Ft/ha)
Nitrogén (N) ft/ha* | Foszfor (P) ft/ha* | Kálium (K) ft/ha* |
23700 | 12300 | 23500 |
* 2016 szeptemberi nagykereskedelmi árak alapján
A BactoFil® Cell hatására a szármaradványok nagyobb mértékben bomlottak el, mint a tarlóbontó oltóanyaggal nem kezelt területen (Újcsanálos, 2016. 04.20.)
A BactoFil® CELL használatának előnyei
Kukoricaszár-bontás, Hetes (kezelés: 2014.11.05. Értékelés: 2015.02.19.
Az első lépés a fuzárium ellen!
A sziderofor hatás eredményeként a patogén fonalas életfolyamataihoz szükséges Fe+++ ionokat a baktériumok elvonják. Így azok szaporodása lelassul, esetenként leáll. A hatás erősségét a sziderofor termelés erőssége határozza meg. Az alábbi képen a BactoFil® termékek és egy kontroll termék sziderofor hatása látható.
A sziderofor termelés erőssége a narancssárga körök méretével egyenesen arányos. Látható, hogy a kontroll terméknél ez gyakorlatilag nincs, míg a BactoFil® termékek intenzív sziderofor termelést produkáltak.
További részletekért és információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el az AGRO.bio weboldalára.