Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

Fontos tudnivalók a repce vetése előtt

2016.07.12.Tamás István

Nincs annál keserűbb tapasztalat egy gazdának, amikor a kijuttatott tápelemek nem
hozzák a megfelelő, elvárt hatást. Mit tehetünk?

Repce_DM_2016

Tisztelt Partnerünk!

A talajbaktériumok technológiába emelése ma már nem lehet kérdés a korszerűen gazdálkodó termelők számára. Ugyanis a szervetlen műtrágyák hatása jelentősen függ a talaj tápanyag szolgáltató képességétől, ez pedig a talaj mikrobiológiai aktivitásának függvénye, mint ahogy a talaj vitalitása, termőképessége is. Nincs annál keserűbb tapasztalat egy gazdának, amikor a kijuttatott tápelemek nem hozzák a megfelelő, elvárt hatást. Mit tehetünk?

 

Marcali repce B10 BactoFil baktériumtrágyával kezelve

A Marcali Agro Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Varga László, növényvédelmi szakmérnök 2015-ben használta a gazdaságában a BactoFil® termékcsaládot. „A repce vetését megelőzően a teljes területen BactoFil® B10 baktériumtrágyával kezeltük a talajt. Az állomány őszi fejlődése tökéletes volt, és az idei 4,57 t/ha termésátlaggal elégedett vagyok, különösen annak ismeretében, hogy a 3,5 t/ha átlagtermés már jónak mondható Somogyban. A BactoFil® szerény költsége jól kezelhető, nem jelent terhelést a gazdálkodásnak, viszont a növények fejlődésében jelentősen előrébb jutottunk, ugyanakkor a profitabilitás is javul.”

 

A BactoFil® B10 talajoltás előnyei

  • lebontja az elővetemény megmaradt szármaradványait,
  • a szármaradványok elbontásával párhuzamosan a talajkolloidok építésével hozzájárul a talaj szerkezetének, vízháztartásának javításához, ami elengedhetetlen akár extrém csapadékos, akár extrém szárazság idején,
  • jelentősen fokozza a szervetlen műtrágyák (N;P;K) hasznosulását, illetve a légköri nitrogén megkötésével tovább javítja a nitrogénháztartást,
  • hormon- és vitamintermelése jelentős támogatást jelent a csíranövény számára,
  • a Pseudomonas fluorescens törzs intenzíven vonja el a fonalas gombák (szklerotínia) elől az életfolyamataihoz létfontosságú a vasionokat (Fe++), ezáltal szaporodásuk és fertőzési potenciáljuk erősen csökken.

A kalászosok a repce leggyakoribb előveteményei. Éppen ezért érdemes látnunk, hogy a BactoFil® B10 baktériumtrágya segítségével milyen nagyságrendben szabadíthatunk fel tápanyagokat.

Egy hektár búza aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalma

Nitrogén (N) kg/ha Foszfor (P) kg/ha Kálium (K) kg/ha
min. max. min.  max. min. max.
43 52 26 34 64 84

 

Egy hektár búza aratása után a tarlón maradt szár- és gyökérmaradványok N-P-K hatóanyagtartalmának értéke*

Nitrogén (N) ft/ha Foszfor (P) ft/ha Kálium (K) ft/ha
min. max. min. max. min. max.
12741 15407 9244 12089 11733 15400

* A forint értékek a 2015-ös árak alapján értendőek.

Repce Trent   Trent táblázat

Vetés: 2015. 08. 23., mintavétel: 2015. 10. 07.
Németországi első eredményeink nagyon biztatóak. A diagramon pedig a BactoFil® B10 baktériumtrágya hatását látjuk a növényszám, a zöldtömeg és a gyökérhossz tekintetében. (Németország, Trent, 2015.)

Repce, NagylózsAz egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét.

A BactoFil® B10-ben lévő talajbaktériumok auxint, gibberellint, kinetint szintetizálnak, melyek nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A repce mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt, ellenállóbbá válik a kifagyással és felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír. A BactoFil® B10 korlátlanul használható nitrát érzékeny területeken, mely tovább növeli a termék értékét!

 

Tricomax+BactoFil B10

A Trichoderma harzianum hiperparazita hasznos gombát tartalmazó TrichoMAX mikrobiológiai készítmény BactoFil® baktériumtrágyával történő együttes kijuttatása jelentősen csökkenti a talajból támadó Sclerotinia fertőzés kialakulásának esélyét!
Mert:

  • a BactoFil® B10-ben lévő Pseudomonas fluorescens szklerotínia elleni biológiai hatását segíti azzal, hogy a TrichoMAX a repce gyökérzetének környezetéből kiszorítja a káros gombát, minimalizálva a betegség kialakulásának lehetőségét,
  • stimulálja a kultúrnövény immunrendszerét, segítve a növények kórtani ellenálló képességét.

KEERESSE A KÉT TERMÉKET TARTALMAZÓ AKCIÓS AJÁNLATUNKAT!

 

Marketing anyagok

Letölthető állományok

Kapcsolódó galériák