Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

BactoFil Cell: Vagyonok hevernek a tarlón!

2016.06.23.

Valószínűleg Önt is meglepné, ha kiszámolná egy hektár learatott termény után milyen mennyiségű és értékű szár- és gyökértömeg marad vissza a táblán. Az alábbi táblázatból kiolvashatók a pontos értékek. Kérem, gondoljon arra, hogy ez az érték az ön földjein is ott hever, csak le kell hajolni érte!

cell_tarló_2016

Vagyonok hevernek a tarlón! – Csak le kell hajolni érte!

Tisztelt Partnerünk!

Valószínűleg Önt is meglepné, ha kiszámolná egy hektár learatott termény után milyen mennyiségű és
értékű szár- és gyökértömeg marad vissza a táblán. Az alábbi táblázatból kiolvashatók a pontos értékek.
Kérem, gondoljon arra, hogy ez az érték az ön földjein is ott hever, csak le kell hajolni érte!

Repce_kalászos_táblázat_2016

Ez annyit jelent, hogy kalászos vagy repce esetében kb. 28000 és 51000 Ft értékű tápanyag marad a tarlón, egyelőre a következő növény számára hasztalanul. Egyelőre. Gondoljunk bele, ha csak a 20–30%-át tudjuk mobilizálni…

Mennyit ér a tarlóra kijuttatott nitrogén?

A forró, aratási időszakban kiszórt nitrogén órák alatt képes elpárologni, és ismét elemi nitrogénné válva a légkörbe kerül az azonnali bedolgozás ellenére is. A 8–15 cm-re bekevert műtrágya az ilyenkor nem ritkán 40–50 °C-ra hevült talajban még gyorsabban párolgásba kezd. Az esetleg előforduló zápor pedig még a csekély maradékot is kimoshatja. A veszteség akár 100%-os is lehet.

Cell_Banner_tarló_2016

Szármaradványok – az elsődleges fertőzési forrás melegágya

A talajból fertőző kórokozók, mint például a rozsdafélék, fuzárium a talajban telelnek főleg a szármaradványokon, és innen indítják primer fertőzésüket, akár már ősszel. Világos, hogy a szármaradványok hatékony elbontása csökkenti a telelés „hatékonyságát”. Az említett kórokozók szaporodásának gátlása pedig nagyon jelentős lépés a növényvédelem hatékonyságának növelésében.

A cellulózt (tévhitekkel ellentétben) csak egyes baktériumtörzsek képesek hatékonyan elbontani. A bontás sebessége, így hatékonysága a cellulózbontó baktériumok számától függ, melyet
BactoFil® Cell-lel tudunk igen magas szintre növelni. 

A BactoFil® Cell jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, melyben a szárbontásért felelős egyik legjobb törzs, a Cellvibrio ostraviensis mellett két kísérő baktérium található. Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a káros pentozán hatást, másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény számára felvehetővé alakítjuk.

A kórokozó fonalas gombák, mint például a fuzárium, rozsdák zavartalan szaporodásához és növekedéséhez nélkülözhetetlen a vasionok (Fe++) jelenléte. A BactoFil® Cell egyik fő baktériuma – a Pseudomonas fluorescens – igen intenzíven vonja el a vasionokat (Fe++) előlük, melynek következtében életfolyamataik lelassulnak, akár meg is szűnhetnek. A BactoFil® Cell ezen a módon képes a növényvédelem hatékony támogatására, mert a probléma okát, a fertőzés forrását gyengíti.

Hogyan mérsékelhetjük a pentozán hatást?

A BactoFil® Cell az egyik leghatékonyabb nitrogéngyűjtő baktériumtörzset, az Azotobacter vinelandii-t is tartalmazza, mely képes fedezni a cellulózbontók nitrogén igényét, így a káros pentozán hatás elkerülhető. Ezért a BactoFil® Cell használata esetén emiatt további nitrogénadagolásra nincs szükség!

Cell_trichomax_2016

 Szeged GKI tarlóbontás kísérlet1

Kijuttatás 2014. november 7., értékelés: 2015. május 19. Őszi búza gyökér- és szármaradványbontás kísérlet, Kiszombor, GKI, Szeged, Dénesmajor

KITE Zrt. KÍSÉRLETE

BactoFil Cellel végzett kísérlet talajszelvénye

Kezelés: 2014. 11.05., értékelés: 2015. 02.19. A Hetesen készült felvételek jól mutatják, hogy a BactoFil® Cell felgyorsítja a szármaradványok lebomlási folyamatát. Ami a természetben 2–3 év alatt zajlik le, az a BactoFil® Cell baktériumtrágyávál 4–6 hónap alatt történik meg. Jelen esetben 4 hónap alatt bomlott le a szármaradvány.

A Bactofil Cell®  használlatának előnyei:

  • ​a tarlómaradványok gyors és hatékony elbontása
  • tápanyagfeltárás (talajból és a növényi maradványokból)
  • nitrátérzékeny területen korlátozás nélkül használható
  • nitrogénkötés
  • a káros pentozán hatás elkerülése
  • talajból fertőző kórokozó gombák szaporodásának gátlása (fuzárium, rozsdafélék)
  • javítja a talaj vízgazdálkodását
  • humifikál (szerves trágyát pótol)
  • jobb talajszerkezetet biztosít

Hogyan kell használni a BactoFil® CELL-t?

Kijuttatása az aratást követően időszerű. A BactoFil® Cell-t a szármaradványokkal együtt forgassuk be a földbe. Amennyiben enyhe az UV sugárzás (borult idő), ez esetben a bedolgozást
később is elvégezhetjük. Nem keverhető folyékony műtrágyákkal vagy UAN oldatokkal.

Dózisa

1,0 l/ha, melyet szántóföldi permetezőgéppel 200–400 l/ha vízmennyiséggel kell kipermetezni. Az erőgépre vagy a talajművelő eszközre szerelt BactoFil JET készülékkel 40–60 l/ha
vízmennyiséggel a talajműveléssel egymenetben is kijuttatható. A BactoFil JET beszerzéséről érdeklődjön területi képviselőjénél! A BactoFil® Cell hatékonysága nedvesítőszer (Spraygard, Silvet) hozzáadásával fokozható.

 

További részletekért és információkért keresse területi képviselőinket!

Tamás István

Kereskedelmi és marketing igazgató

Marketing anyagok

Letölthető állományok

Kapcsolódó galériák