Hírlevélre feliratkozás

Az alábbi adatlapot kitöltve Ön is fel tud iratkozni hírlevelünkre.
Kérjük, hogy nevét és e-mail címét pontosan adja meg, hogy hírlevelünket sikeresen tudjuk kézbesíteni!
A sikeres hírlevélre feliratkozáshoz az Ön által megadot e-mail címre küldünk egy e-mailt, amelyben talál egy linket. Önnek a linkre kell kattintania, és ezzel zárul a feliratkozás!
Köszönjük!

Hírleveleink

A talajoltás összetett hatásai

2021.03.29.AGRO.bio

Milyen problémákat okoz, ha nem megfelelő a biológiai élet a talajban?

 

 • talajszerkezetromlás (tömörödött, levegőtlen, elsavanyodott stb.)
 • rossz vízgazdálkodás (pangó vizek, belvizek), gyors kipárolgás
 • csökkenő szervesanyag tartalom (elégtelen humifikáció)
 • a kultúrnövények potenciális fejlődésének elmaradása
 • elégtelen műtrágya hasznosulás
 • fokozott növényvédelmi problémák (fertőzött növényi maradványok)
 • nehezített talajművelés (szár- és gyökérmaradványok)
 • nagyobb vonóerő igény (növekvő üzemanyag felhasználás)

 

Mi a megoldás?

 

A talajoltással a növény gyökérzónáját (rizoszféra) célozzuk meg. Az ide kijuttatott mikroorganizmusok kolonizálják a gyökér közvetlen környezetét, megtelepednek. A kialakult kapcsolat mindkét félnek számos előnyt biztosít: a növények különféle szerves anyagok kiválasztásával „táplálják” az őt kiszolgáló mikrobák közösségét. A mikroorganizmusok az anyagcsere termékeik segítségével számos ponton támogatják a kultúrnövények életfolyamatait.

Miért fontos a talajoltás? Kisfilmünk megtekintéséhez kattintson ide!        

 

 

Tápanyagfeltárás talajból

 

A BactoFil® termékek a nitrogént a talaj pórusaiban lévő levegőből kötik meg, majd vízben jól oldódó ammónium-ionná alakítják át és így az a növények számára felvehetővé válik. A talajban ásványi formában lekötött, illetve a lebomló növényi maradványokban szerves formában lévő foszfort, káliumot, számtalan mezo- és mikroelemet oldhatatlan formákból oldhatóvá teszik. Tehát, a kijuttatott műtrágyák hasznosulását jelentősen javítják!

 

   

 

Biokontroll hatás

 

A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthető a talajban lévő kórokozók száma. A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. A baktériumok által termelt ún. szideroforok megkötik a vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat (antibiotikumok) termelnek, amelyek gátolják a kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

 

Biológiailag aktív anyagok termelése

 

A BactoFil® készítményekben lévő talajbaktériumok hormonokat (auxint, gibberellint, citokinint) szintetizálnak. Ezek a hormonok nagymértékben elősegítik a csírázást, a gyors és egyenletes kelést. A növények mélyre hatoló, sűrű gyökérzetet fejlesztenek, az őszi kultúrák ellenállóbbá válnak a kifagyással és felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír a megkésett őszi vetéseknél. A hormonok mellett egyéb szerves anyagokat, vitaminokat, aminosavakat, szerves savakat szintetizálnak.

 

Talajszerkezet javulás

 

A BactoFil® termékek használata már a második-harmadik év után egyértelmű talajszerkezet javulást eredményez. Egyes baktériumtörzsek (pl. Micrococcus roseus) által termelt ún. exopoliszacharidok (EPS) a különálló talajszemcsék közötti kötőanyag szerepét látják el. Az elemi szemcsékből így felépülő talaj pórusokban gazdagabb, jobb hő- és vízgazdálkodású lesz. A javuló talajszerkezet művelhetőségben, üzemanyag felhasználás csökkenésben, a szélsőséges időjárás okozta károk csökkenésében, a talaj vízmegtartó képességének javulásában, a termesztett növény kondíciójában és a termésmennyiségében is megmutatkozik.

 

 

Felhasználás és kijuttatás

 

 

A BactoFil® termékek dózisa 1,0-1,5 l/ha.

Kijuttatási lehetőségei:

 • Szántóföldi permetezőgéppel a vetést megelőzően kell kipermetezni és a talajba dolgozni. Javasolt vízmennyiség 150–250 l/ha.
 • A munkaeszközre szerelt speciális kijuttató berendezéssel (T-Jet) 40–80 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva, vetés előtt a talajba dolgozva.
 • Vetéssel egymenetben a vetőgépre szerelt S-Jet vagy KITEJet eszközzel, 40–60 l/ha lémennyiséggel önállóan, illetve KITEStart® Liquid NP folyékony műtrágyával a sorba adagolva.

 

 

BactoFil® termékcsalád – teljeskörű biológiai hatás

 

A tarlóbontás és a talajoltás technológiai szintű együttes alkalmazásával támogatjuk leginkább az aktív talajéletet, növeljük a talaj termőképességét és a gazdasági növények termésbiztonságát!

 

          ABH

 

Marketing anyagok