NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke - Kaposvár

2018.02.19.agrotrend.hu

A talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú. Újszerű talajtani rendezvénysorozatot indított a köztestület országszerte, amelyekre jelentkezni lehet.
,,NAKAdémia–Humusz, a termőföld lelke" címmel tartott szakmai előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kaposváron 2018. február 19-én.

Nem törődünk eleget a talajok védelmével - ezen is változtatni akar a kamara

A talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú. Újszerű talajtani rendezvénysorozatot indított a köztestület országszerte, amelyekre jelentkezni lehet.

,,NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke" címmel tartott szakmai előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kaposváron 2018. február 19-én. A hiánypótló rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy

bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vagyunk, mégsem helyezünk elég hangsúlyt annak védelmére.

Pedig a talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú.

Kulcsszerepe van az élet körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is hatást gyakorol. A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken.

Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődünk vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig

ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelnünk.

Ezeknek megfelelően az előadások tematikája is a fenti kérdésekre adott válaszokat.

Ónodi Tamás és Resek Attila a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz és humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról beszélt. Petró Tibor elődadásából kiderül, hogy a talaj egészségének legfontosabb mércéje a szervesanyag-mennyisége, ami kulcsfontosságú a hosszú távú terméshozamok, az élelmiszer-minőség, a szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség és a talajszén tárolásának, a humuszépítő folyamatok megindításának szempontjából. A talajmikrobiológiai szereplők, gombák, baktériumok, talajalgák kumulatív hatásai, főbb működési folyamatairól Daoda Zoltán beszélt. Sójnóczki István a különböző talajművelési rendszereket mutatja be, illetve ezen technológiákat ismerteteti, valamint gyakorlati tanácsokkal segített helyes megvalósításukban, továbbá a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatta a témát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy

rávilágítson a talajok szerepére, megóvásuk fontosságára, és információkkal, tanácsokkal segítse a termelőket abban, hogy a talajok védelmét szem előtt tartva tudjanak gazdálkodni.

A köztestület további talajtani rendezvényeket szervez a következő helyszíneken és időpontokban:

- Hajdúböszörmény, február 26.

- Hódmezővásárhely, március 5.

- Veszprém, március 6.

- Kecskemét, március 12.

agrotrend.hu / NAK