Algafix®, a magyar biostimulátor

2018.04.09.Tamás István - AGRO.bio

Az Algafix® balatoni élő algát tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmaz Az algák elhalása után a sejtjeiben tárolt anyag (pl. hormonok) is felszívódnak.

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt, és ez a terület évről-évre dinamikusan növekszik, aminek fő oka a növénytermesztés kitettsége, a növényeket érő stressz-hatások okozta termésveszteség. Ennek megelőzése és kezelése mára az intenzív növénytermesztés fontos eleme lett.

 

Az Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi hormont tartalmaz. A kijuttatást követően - megfelelő körülmények között - folyamatosan termeli a kinetint (citokinin), aminosavakat és zsírsavakat, melyeket a növény levélen keresztül vesz fel. Az algák elhalása után a sejtjeiben tárolt anyag (pl. hormonok) is felszívódnak, így az Algafix® esetében dupla hatással számolhatunk. Az Algafix®  biostimulátor kinetin termelése kiugróan magas más algatörzsekhez képest!

Hogyan működik az  Algafix® élőgombás lombtrágya?

A növényi hormonok kultúrnövényeinkre gyakorolt hatása függ az egymáshoz viszonyított arányuktól. Magas kinetin koncentráció (alacsony auxin koncentráció mellett) esetében a hajtások növekedését tudjuk indukálni, magas auxin koncentráció (alacsony kinetin koncentráció mellett) esetében inkább a gyökerekét. A kinetin főleg a sejtek oldalirányú (pl. gyökérnyak vastagsága, stb.), az auxin a sejtek hosszirányú megnyúlását (pl. kalászosok, repce szárba szökkenése, stb.) indukálják.

A tápelemek közül a bór aktívan részt vesz az auxin szintézis szabályozásában is. Hiányában gátolt a sejtosztódás és akadályozott a kambiumsejtek fejlődése, ennek következtében a gyökér- és szállítószövetek kialakulása akadályozott. Ugyanakkor a bórhiány belső auxin többletet indukál, ami relatív citokinin hiányt eredményez. Ennek következménye lehet a repce vagy napraforgószár felrepedése is, ami pl. utat nyit a gombás betegségeknek.

 

A fenti problémára korszerű és gazdaságos megoldás az Algafix®+ AminoBór® együttes kijuttatása. A kombináció egyszerre nyújt prevenciót a bórhiányra, ugyanakkor kinetin tartalma révén erős hajtásnövekedést indukál, másrészt ellensúlyozni képes a belső auxin túlsúlyt.

Kijuttatási javaslatunk: 6-8 leveles állapotban 1 l/ha Algafix, majd a virágzás kezdetén 1 l/ha Algafix + 1-2 l/ha AminoBór kombinációban.

A NébiH 2016-ban Fejér megyében, napraforgóban vizsgálta a különböző növénykondicionálók és lombtrágyák termésnövelő hatását. A grafikon is alátámasztja az AGRO.bio fentebb részletezett és a kísérletben szereplő technológiájának hatékonyságát, gazdaságosságát.

2017 –ben a Martonvásáron az MTA ATK Intézetében teszteltettük az Algafixet. Látható, hogy az Algafix kezelés egy bőségesen megtérülő befektetés volt.

A diagram az Algafix kezelés hatását mutatja a repce vegetatív részeire.

A bemutatott eredmények mellett még egy jelentős előnye van annak, ha valaki az Algafix®+ AminoBór® termékpárt választja, mégpedig a gazdaságosság. Ha felkeltettük érdeklődését, keresse területileg illetékes szaktanácsadóinkat, és kérje kereskedelmi ajánlatunkat. Hasonlítsa össze üzemi technológiájának költségeit az Algafix® + AminoBór® termékpár hektárköltségével, és élvezze az AGRO.bio költséghatékony technológiájának előnyeit 2018-ban is a saját területén!

Marketing anyagok

Kapcsolódó galériák

Kapcsolódó videógalériák

Kapcsolódó videók