Bogyókötődéshez fontos tápanyagok, növényvédelem

2021.04.27.

A bogyókötődés a virágzás végével kezdődik el a szőlőültetvényekben. Általában június közepére esik az időszaka, de az időjárás jellege hatással van a pontos időpontra.

Utána növekedésnek indul a magház, ezzel egyidőben történik a fürttisztulás is (azaz lehullanak azok a virágok, melyek nem termékenyültek meg). Ez után következik a bogyók növekedése, majd a fürtzáródás. Ebben az időszakban a növény nagyon fogékony a jellemző szőlőbetegségekre: lisztharmatra, peronoszpórára és a szürkerothadásra (vagy más néven botritiszre). Ezért nagyon kell figyelni már az első jeleire a betegségeknek, és minél hamarabb biztosítani kell a növény számára a megfelelő kezelést. 

A szürkerothadás a növény minden részét veszélyezteti, a levéltől a bogyókon át egészen a vesszőkig. A leveleken könnyen azonosítható, a levelek főereitől kiinduló szabálytalan barnás-szürkés foltok formájában. A fürtökön különböző növekedési stádiumban is jelentkezhetnek a tünetek, de elsősorban a virágzás és bogyókötődés időszakában. A zsendülőben lévő fürtök károsodása a leggyakoribb. A nedves időjárás kedvez a szürkerothadásnak, a napos, száraz idő ellene dolgozik. 

A lisztharmat közismert, gombák által okozott növénybetegség. A kiskertek, hobbikertek művelői is gyakran találkoznak vele. A lisztharmat által érintett területeket kén tartalmú szerekkel érdemes permetezni. De a virágzás, bogyókötődés, fürtzáródás, érés időszakában már óvatosan kell bánni ezekkel a szerekkel. Érdemes megelőző kezelést alkalmazni, azaz még a tünetek megjelenése előtt permetezni. 

A peronoszpóra a szőlő egyik legveszélyesebb betegsége, mely aszályos évben kevesebb gondot okoz, csapadékos időben viszont mindenképp számítanunk kell rá. Ma már minden szőlőtermesztő tudja, hogy rendszeresen védekezni kell ez ellen a kórokozó ellen. Már az első levelek megjelenésétől kezdve folyamatos, rendszeres időközönként zajló permetezésre van szüksége a növénynek. Kritikus a virágzás, bogyókötődés, fürtzáródás időszaka. De sok esetben még nyár végén is számolnunk kell az ilyen jellegű kezelésekkel. 

Nem csak növényvédelmi feladatok esnek a bogyókötődés időszakára. Ekkor érdemes elvégezni a hajtásválogatást is. A bogyókötődés után és a zsendülés korai állapotában a szőlőtermesztők feladata a fürtök válogatása, ritkítása, hogy a hozam megfelelő mennyiségű legyen, a fürtök nagysága és minősége biztosított legyen. 

Bogyókötődés elősegítése bórt is tartalmazó komplex lombtrágyázással lehetséges. Erre főleg akkor van szükség, ha a szőlő virágzásakor az idő csapadékos, hűvös. A kálium is fontos a megfelelő terméshez, az érés gyorsításához. Ezt érdemes a bogyókötődés és az érés közötti időszakra időzíteni, mert ekkor a legjobb a növény káliumfelvevő képessége.