PRECÍZIÓS TECHNOLÓGIKÁK A MEZŐGAZDASÁGBAN

2008.03.28.

Ezzel a címmel zajlott tegnap az FVM-ben a XIV. Útkeresés Fórum a Mezőföldi Agrofórum Kft. fő-szervezésében. A rendezvényen az AGRO.bio is jelen volt Daoda Zoltán előadásával.

A rendezvényt megnyitó Süth Miklós szakállamtitkár azt hangsúlyozta, hogy a precíziós technológiák terjedése reménysége szerint hozzájárul majd az élelmiszerbiztonság további javulásához, hiszen ezen technológiák lényege elsősorban a vegyszerek pontosan adagolt és csak a kellő mennyiségben történő kijuttatásában van.

Németh Tamás professzor előadásában a precíziós technológiák jelenlegi helyzetét és a fejlesztés lehetőségeit ismertette. Horváth Tamás a GPS alapú vezérlési rendszerek mezőgazdasági alkalmazásának a lehetőségeiről beszélt. Jóri J. István professzor a precíziós talajművelés alapjairól tartotta az előadását.

Dr. Árendás Tamás a precíziós növénytáplálás lehetőségeit és kihívásait ismertette. Előadásában kiemelte, hogy a precíziós kijattatás nagyon jó lehetőség és a jelenleginél még nagyobb figyelmet kell fordítani a műtrágya fajtájának és adagjának a szakszerű megválasztására, hiszen a magasabb műtrágyaadag kijuttatása nem mindig növeli a termésmennyiséget, sőt száraz időjárás esetén jelentősen csökkentheti is azt.

Reisinger Péter professzor a precíziós gazdálkodás növényvédelmi vonatkozásairól beszélt. Előadásának a lényege az volt, hogy az új technológiák megfelelő használatával jelentős vegyszermegtakarítás érhető el, ami a környezet védelme mellett a fenntartható - gazdaságos termesztésnek is fontos eleme.

Farkas Lászó gyakorló gazdálkodóként mutatta be a precíziós technológiák bevezetésének tapasztalatait. Ő nagyon elégedett a korszerű technológia nyújtotta előnyökkel. Elsősorban a munkaerő és műtrágya költség megtakarítást tartotta fontosnak és tőszám szakszerű beállításából adódó többlettermést.

Daoda Zoltán az AGRO.bio Kft. szakmai igazatója előadásában kiemelte, hogy a precíziós technológiák bevezetésének térnyerésével még nagyobb figyelmet célszerű fordítani a talajbiológia kérdéséire illetve a talajban élő hasznos baktériunokra, hiszen csak ezek megfelelő mennyisége esetén hasznosulhat a kiuttatott műtrágyák jelentős része. Gyakorlati példákat mutatott arra, hogy a BactoFil termékek használata nem csak jelentős műtrágya kötség megtakarítást eredményez, hanem növeli a növények ellenálló képességét és a termesztés biztonságát.