JÓ ÜZLET VAGY ROSSZ? Majd az idő megmutatja.

2008.03.30.

Ma 150 éve szabadalmaztatta Hymen Lipman a radíros végű ceruzát és 141 éve vásárolta meg az USA Alaszkát 7,2 millió dollárért.

1858 március 30-án Hymen Lipman szabadalmaztatta a radíros végű ceruzát. 4 év szorgos munkája során talált egy embert, aki 100.000 dollárt fizetett neki a szabadalomért. Ezt az embert Joseph Reckendorfernek hívták és akkor azt gondolta, hogy óriási üzletet csinált a szabadalom megvételével. El is ment mindjárt a Faber nevű ceruzagyárhoz az ötlettel és a szabadalommal. A Fabernél nagy örömmel fogadták a ragyogó ötletet, de egy centet sem fizettek neki. 13 év pereskedés során a bíróság nem ítélt meg pénzt Reckendorfernek, mondván, hogy valójában csak két dolog összetételéről van szó.

Amikor 1867-ben március 30-án William H. Seward az USA akkori külügyminisztere megvásárolta Alaszkát 7,2 millió dollárért, ami 4,19 dollárt jelentett négyzetkilóméterenként, akkor az ügyletet az akkori média csak "Seward őrültségének" nevezte. Később az idő megmutatta, hogy Alaszka megvételével Seward sokkal jobb üzletet csinált, mint Reckendorfer a radíros végű ceruza szabadalmának a megvásárlásával.