129 ÉVVEL EZELŐTT SZÜLETETT ALBERT EINSTEIN

2008.03.14.

A 20. század legelismertebb tudósa elsősorban a relativitás elméletéről híres, pedig a Nobel díjat a fotoelektromos hatás leírásáért kapta 1921-ben.

Enstein nem csak zseniális tudós volt, hanem elszánt békeharcos is. Nagyon mély felelősséget érzett az emberiség jövője iránt.

Amikor 1939-ben Teller Ede megtudta, hogy a náci Németország atombomba kifejlesztésén dolgozik, akkor Szilárd Leóval és Wigner Jenővel levelet írtak Franklin Roosevelt elnöknek, melyben azt sürgették, hogy meg kellene előzni a németeket az atombomba előállításában. Bár a bomba kifejlesztésének elméleti hátterének a kidolgozásában nagy szerepe volt Einsteinnek és Lise Meitnernek, ők a konkrét munkában nem vettek részt és az atomtámadások után határozottan tiltakoztak az atomfegyver további bevetése ellen.

1952-ben David Ben-Gurion felajánotta Einsteinnek Izrael állam elnöki posztját, amit ő visszautasított. Chaim Weizmann-nal viszont szorosan együttműködött a Jeruzsálemi Héber Egyetem megalapításában. Tudományos hagyatékát máig ez az intézmény kezeli.

"When you are courting a nice girl an hour, seems like a second. When you sit on a red hot cinder a second, seems like an hour. That's reltivity."

"Ha egy kedves lánynak udvarolsz egy órát, az egy másodpercnek tűnik. Ha egy másodpercet ülsz a piros, forró parázson, az egy órának tűnik. Ez a relativitás."

Albert Einstein (1879 - 1955)